zalewajka.pdf

(42 KB) Pobierz
4243997 UNPDF
Zalewajka
Składniki
1 kg ziemniaków, 2 szklanki wywaru z szynki albo z białej
kiełbasy, 15 dag wędzonego boczku lub kiełbasy, włoszczyzna
(bez kapusty), łyżka oleju, 2 duże cebule, 4-5 ząbków czosnku,
kilka suszonych grzybów, butelka lub słoik białego barszczu,
majeranek, curry, pieprz, sól
Sposób przyrządzania
W wywarze z boczku, szynki lub białej kiełbasy ugotować ziemniaki (dość długo, aby
trochę się rozgotowały, bo zupa powinna być gęsta). Grzyby namoczyć w małej ilości
wody i pokroić. Włoszczyznę obrać i razem z grzybami dodać do gotujących się
ziemniaków. Gdy warzywa będą miękkie, wyjąć je. Na patelni podgrzać tłuszcz,
zrumienić cebulę pokrojoną w kostkę oraz pokrojony boczek lub kiełbasę. Dodać do
ziemniaków, wlać biały barszcz, chwilę gotować. Przyprawić zupę solą, pieprzem,
majerankiem i zmiażdżonym czosnkiem.
 
4243997.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin