zalewajka.pdf
(
42 KB
)
Pobierz
4243997 UNPDF
Zalewajka
Składniki
1 kg ziemniaków, 2 szklanki wywaru z szynki albo z białej
kiełbasy, 15 dag wędzonego boczku lub kiełbasy, włoszczyzna
(bez kapusty), łyżka oleju, 2 duże cebule, 4-5 ząbków czosnku,
kilka suszonych grzybów, butelka lub słoik białego barszczu,
majeranek, curry, pieprz, sól
Sposób przyrządzania
W wywarze z boczku, szynki lub białej kiełbasy ugotować ziemniaki (dość długo, aby
trochę się rozgotowały, bo zupa powinna być gęsta). Grzyby namoczyć w małej ilości
wody i pokroić. Włoszczyznę obrać i razem z grzybami dodać do gotujących się
ziemniaków. Gdy warzywa będą miękkie, wyjąć je. Na patelni podgrzać tłuszcz,
zrumienić cebulę pokrojoną w kostkę oraz pokrojony boczek lub kiełbasę. Dodać do
ziemniaków, wlać biały barszcz, chwilę gotować. Przyprawić zupę solą, pieprzem,
majerankiem i zmiażdżonym czosnkiem.
Plik z chomika:
inverna
Inne pliki z tego folderu:
zupa-krem ze świeżych pomidorów z warzywami.doc
(197 KB)
bulion warzywny z dynią i świeżymi ziołami.doc
(145 KB)
zupa-krem kalafiorowa.doc
(86 KB)
zupa mocno bazyliowa z quinoa.doc
(96 KB)
zupa grecka wielkanocna Meyeritsa dla nielubiących podrobów.doc
(109 KB)
Inne foldery tego chomika:
@ kuchnie świata
@ mikrofala
@ wolnowar
babeczki muffinki
Buddy Valastro gotuje
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin