Naleśniki nadziewane z kurczakiem
Ciasto:1 jajko1 szklanka mąkitrochę proszku do pieczenia1 szklanka wodytrochę mleka1 łyżka cukruNadzienie:pierś z kurczaka1 puszka kukurydzy1 puszka czerwonej fasolikoncentrat pomidorowy (najmniejszy)słoiczek sosu czosnkowegoprzyprawa do kurczakazioła prowansalskiesól4 plastry sera
Robić ciasto mieszając składniki. Porcja powinna starczyć na 4 duże naleśniki.Kurczaka kroić na małe kawałki, przyprawić solą i przyprawą do kurczaka, podsmażyć (nie za mocno) na oleju. Dwa naleśniki smarować sosem czosnkowym. Do koncentratu dodać trochę ziół prowansalskich, smarować tą pastą dwa pozostałe naleśniki, kłaść po plastrze sera i mieszankę kurczaka, fasoli i kukurydzy, na wierzch po plastrze sera. Należy pamiętać żeby nie nakładać składników na całą powierzchnię naleśnika. Zawijać lekko do środka krawędzie naleśnika (krawędzie nie będą się stykały) tak żeby miał kształt kwadratu. Na to nakładać naleśnika posmarowanego sosem i podwijać jego krawędzie pod naleśnika z mieszanką. Delikatnie przekładać do żaroodpornego naczynia lub na blachę i wstawić na 7-10 min. do rozgrzanego piekarnika. Podawać posmarowane sosem czosnkowym.
ala61-61