Szynka cielęca.pdf
(
29 KB
)
Pobierz
4942698 UNPDF
Szynka cielęca
Składniki:
Sposób wykonania:
Z dużej tylnej ćwiartki cielęciny odciąć nerkówkę i kość goleniową, natrzeć mocno solą i
przyprawami (jak szynki na surowo) i zostawić na 2 dni w temperaturze pokojowej.
Zagotować osoloną wodę z dodatkiem liści laurowych, pieprzu, ziela angielskiego i
goździków. Ostudzoną zalewą zalać cielęcinę w dużym garnku, nakryć deseczką i
obciążyć kamieniem. Marynować 2 - 6 tygodni. Podawać po ugotowaniu lub upieczeniu
(można uprzednio szynkę naszpikować słoniną). Szynka cielęca jest bardzo smaczna
również wędzona. Wędzi się ją 6 godzin w zimnyn dymie albo 1 godzinę - w gorącym.
Nie nadaje się do dłuższego przechowywania.
Plik z chomika:
emikra8
Inne pliki z tego folderu:
Cukinia z pomidorami.doc
(21 KB)
Czosnek marynowany.doc
(342 KB)
Dżem truskawkowo - jabłkowy.doc
(501 KB)
Gałązki winogron w marynacie.doc
(22 KB)
Jabłka z miętą w syropie.doc
(317 KB)
Inne foldery tego chomika:
00 Wiedza
01 Przekąski
02 Zupy
03 Główne
04 Desery
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin