Składniki na kakaowy biszkopt:
· 6 jajek
· 3/4 szklanki cukru
· pół szklanki mąki pszennej
· pół szklanki mąki ziemniaczanej
· 1 łyżeczka proszku do pieczenia
· 3 łyżki kakao
· 2 łyżki oleju
Białka ubić na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania cukier, a następnie żółtka. Dodać olej i dalej miksować. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, kakao, wmieszać delikatnie do masy jejecznej.
Ciasto wyłożyć do formy o wymiarach 25 x 34 cm (wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia) i piec około 20 - 25 minut w temperaturze
170ºC, do tzw. suchego patyczka.
Składniki na masę:
· pół szklanki mleka
· 2 szklanki mleka w proszku ('niebieskiego', pełnego)
· 2/3 szklanki cukru
· 350 g masła
· 16 g cukru waniliowego
Mleko (zwykłe) zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Ostudzić. Masło utrzeć. Powoli dodawać do niego wystudzone mleko, dalej ucierając. Wsypać przesiane mleko w proszku i ucierać do gładkości.
Ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż, przełożyć masą.
Składniki na polewę czekoladową:
· 100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady
· 100 g masła
Masło i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Lekko przestudzić. Gotową polewą polać ciasto.
Przechowywać w lodówce. Choć po kilku godzinach w lodówce masa dość stwardnieje (masło), wystarczy wyjąć ciasto 2 - 3 godziny przed planowanym podaniem.
kamaxxx