Róża karnawałowa.rtf

(7 KB) Pobierz
Ró¿a karnawa³owa

Róża karnawałowa

 

Składniki:

35 dag mąki

ćwierć szklanki gęstej śmietany 18-proc.

3 łki rumu

5 dag masła

2 jaja i 6 żółtek

l

olej do smażenia

do dekoracji:

cukier puder

pół laski posiekanej wanilii

dowolna konfitura

 

Zacznij od przesiania mąki przez sito. Posiekaj ją na stolnicy z masłem, dodaj 7 żółtek, jajo i śmietanę, po czym wszystko razem dokładnie wyrób. Pod koniec wyrabiania osól i wlej rum. Ciasto rozwałkuj na grubość 1 mm, podsypując niewiel ilościąki. Z rozwałkowanego placka wycinaj po 4 krążki na jedną różę, przy czym każdy z tych krążw musi być mniejszy od poprzedniego. Brzegi wszystkich krążw natnij nożem w 4-5 miejscach w równych odstępach. Pozostałe białko z drugiego jaja rozbełtaj. Posmaruj nim w środku ponacinane krążki i, przyciskając palcem, sklejaj je po 4 sztuki - od największego do najmniejszego.

 

W rondlu rozgrzej olej i wkładaj róże wierzchołkami do spodu. Dopiero potem odwracaj. Smaż z obu stron na złoty kolor. Usmażone osącz z tłuszczu (najlepiej na papierowym ręczniku), przełóż na przygotowaną paterę. Róże posyp cukrem pudrem wymieszanym z posiekaną wanilią i przybierz niewielką ilością dowolnej konfitury.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin