Róża karnawałowa
Składniki:
35 dag mąki
ćwierć szklanki gęstej śmietany 18-proc.
3 łyżki rumu
5 dag masła
2 jaja i 6 żółtek
sól
olej do smażenia
do dekoracji:
cukier puder
pół laski posiekanej wanilii
dowolna konfitura
Zacznij od przesiania mąki przez sito. Posiekaj ją na stolnicy z masłem, dodaj 7 żółtek, jajo i śmietanę, po czym wszystko razem dokładnie wyrób. Pod koniec wyrabiania osól i wlej rum. Ciasto rozwałkuj na grubość 1 mm, podsypując niewielką ilością mąki. Z rozwałkowanego placka wycinaj po 4 krążki na jedną różę, przy czym każdy z tych krążków musi być mniejszy od poprzedniego. Brzegi wszystkich krążków natnij nożem w 4-5 miejscach w równych odstępach. Pozostałe białko z drugiego jaja rozbełtaj. Posmaruj nim w środku ponacinane krążki i, przyciskając palcem, sklejaj je po 4 sztuki - od największego do najmniejszego.
W rondlu rozgrzej olej i wkładaj róże wierzchołkami do spodu. Dopiero potem odwracaj. Smaż z obu stron na złoty kolor. Usmażone osącz z tłuszczu (najlepiej na papierowym ręczniku), przełóż na przygotowaną paterę. Róże posyp cukrem pudrem wymieszanym z posiekaną wanilią i przybierz niewielką ilością dowolnej konfitury.
anka21kr5