Bezy Kokosowe.doc

(27 KB) Pobierz

4 białka
20 dag cukru
5 dag wiórków kokosowych
1 łyżeczka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
zapach rumowy lub migdałowy
masło lub margaryna do posmarowania blachy
ewentualnie 5 dag zwiórkowanej mlecznej czekolady do dekoracji

W głębokiej misce ubić białka na pianę (za pomocą trzepaczki lub miksera). Nie przerywając ubijania dodawać stopniowo cukier. Gdy piana jest już gęsta, połączyć z zapachem, wiórkami kokosowymi i sokiem z cytryny. Masa jest gotowa, gdy stanie się matowa i tak sztywna, że można ją kroić. Blachę posmarować masłem lub margaryną. Masę przełożyć do szprycerki cukierniczej. Wyciskać na przygotowaną blachę. Wstawić do słabo rozgrzanego piekarnika na 140-150 minut. Ewentualnie posypać wiórkami czekoladowymi. Trzeba uważać by temperatura nie była zbyt wysoka, gdyż bezy się zrumienią.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin