Zimny bufet z szynką i warzywami .doc

(1 KB) Pobierz

Składniki:

 

230 g pieczarek w plasterkach

 

230 g szparagów konserwowych

 

4 jajka i 4 pomidory

 

sól i pieprz

 

1 łyżka soku cytrynowego

 

1 roztarty ząbek czosnku

 

3 łyżki oleju

 

1 łyżka siekanej pietruszki

 

150 g sera (Gouda)

 

100 g ogórków konserwowych

 

1 pęczek rzodkiewek

 

50 g majonezu

 

1/8 litra śmietany

 

curry

 

8 plasterków szynki gotowanej

 

Sposób przygotowania:

 

Jajka gotować 10 minut, zostawić do ostygnięcia, obrać i przekroić na pół.

 

Odkroić górę pomidorów, wyjąć środek.

 

Posypać solą i pieprzem, odwrócić by odciekła woda.

 

Przygotować marynatę, mieszając sok cytrynowy z małą ilością soli, pieprzu, czosnku, oleju i pietruszki.

 

Wymieszać z pieczarkami.

 

Ser, ogórki i rzodkiewki pokroić na cienkie plasterki, zmieszać z majonezem i śmietaną, posolić, przyprawić pieprzem i curry.

 

Pomidory nafaszerować i zakryć odciętymi wierzchami.

 

Zrolować plasterki szynki i podawać wszystko na jednym półmisku.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin