Papryka marynowana.doc

(390 KB) Pobierz
Papryka marynowana

Papryka marynowana

składniki

·         1 ,5 kg papryki czerwona, zielona, żółta

·         1 litr wody

·         1 szklanka octu 10%,

·         1 ,5 szklanki cukru

·         1 płaska łyżka soli

·         liście laurowe, gorczyca, kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego

·         1 łyżeczka oleju na słoik

Sposób przygotowania

  1. Paprykę umyć, pokroić, sparzyć wrzątkiem.
  2. Z wody, octu, cukru i soli zagotować zalewę.
  3. Do słoików włożyć pieprz, ziele angielskie, liść i gorczycę.
  4. Paprykę ułożyć w słoikach, zalać zalewą, wlać łyżkę oleju. Zakręcić słoiki.
  5. Słoiki pasteryzować 5-7 minut.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin