Ciasto orzechowe:
· 9 jaj
· pełna szklanka cukru
· 15 dag maki tortowej
· 10 dag orzechów mielonych
· 1 łyżeczka proszku
Sposób wykonania: Białka ubić dodać cukier, żółtka, ubijać, wsypać pozostałe składniki, wymieszać delikatnie łyżką drewnianą. Podzielić na 2 części. Upiec w blaszce o rozmiarach 24x36 cm.
Wkładka serowa;
· 60 dag sera
· 15dag margaryny
· 1 szklanka cukru
· 1,5 łyżeczki proszku
· 2 łyżki maki ziemniaczanej lub budyniu waniliowego
· 6 jaj
Sposób wykonania: Margarynę utrzeć z żółtkami i cukrem, dodawać zmielony ser, mąkę z proszkiem, na końcu piane z białek, wymieszać. Upiec
Krem:
· 3 szklanki mleka
· 2 małe budynie waniliowe bez cukru
· 4 łyżki cukru
· 1 masło
Sposób wykonania: Z mleka odlać pół szklanki, rozpuścić budyń. Resztę mleka zagotować z cukrem, wlewać budyń, ugotować. Wystudzić. Masło utrzeć, dodawać zimny budyń.
Sposób wykonania całości:
Placki orzechowe nasączyć ponczem z herbaty.
Przekładać :placek orzechowy – krem – serowy – krem - placek orzechowy, polewa.
FILMY_krystian