Sernik orzechowy.doc

(20 KB) Pobierz
Sernik orzechowy

Sernik orzechowy

 

Ciasto orzechowe:

·            9 jaj

·            pełna szklanka cukru

·            15 dag maki tortowej

·            10 dag orzechów mielonych

·            1 łyżeczka proszku

Sposób wykonania:              Białka ubić dodać cukier, żółtka, ubijać, wsypać pozostałe składniki, wymieszać delikatnie łyżką drewnianą. Podzielić na 2 części. Upiec w blaszce o rozmiarach 24x36 cm.

 

Wkładka serowa;

·            60 dag sera

·            15dag margaryny

·            1 szklanka cukru

·            1,5 łyżeczki proszku

·            2 łyżki maki ziemniaczanej lub budyniu waniliowego

·            6 jaj

Sposób wykonania:              Margarynę utrzeć z żółtkami i cukrem, dodawać zmielony ser, mąkę z proszkiem, na końcu piane z białek, wymieszać. Upiec

 

Krem:

·            3 szklanki mleka

·            2 małe budynie waniliowe bez cukru

·            4 łyżki cukru

·            1 masło

Sposób wykonania:              Z mleka odlać pół szklanki, rozpuścić budyń. Resztę mleka zagotować z cukrem, wlewać budyń, ugotować. Wystudzić. Masło utrzeć, dodawać zimny budyń.

 

Sposób wykonania całości:

Placki orzechowe nasączyć ponczem z herbaty.

Przekładać :placek orzechowy – krem – serowy – krem - placek orzechowy, polewa.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin