Dieta Dunkana -> ciasta i ciasteczka
- 3 jajka- 4 łyżki mąki kukurydzianej (tak było w oryginalnym przepisie z neta - należy zastąpić mazeiną!)- 1 łyżeczka proszku do pieczenia- 1 łyżka kakao odtłuszczonego- aromat (jaki lubicie)- 2 łyżki słodziku w płynie, ale ogólnie słodzicie ile potrzebujecie- jogurty naturalny 150g.Wszystkie składniki połączyć ze sobą, wlać do foremki i wstawić do piekarnika na 180 stopni, piec 40 minut.
- 250 g sera chudego- 100 ml mleka- 3 jajka- 4-5 łyżek płynnego słodzika (w zasadzie ile kto potrzebuje)- 1 łyżeczka kakao odtłuszczonego- żelatyna w proszku na 0,5 l płynuNa patelnię wrzucamy 250 g serka chudego, rozgniatamy i mieszamy z 3 jajkami, podgrzewać aż utworzy się jednolita masa, a jajko będzie ścięte. Przestudzić i do masy dodać 100 ml mleka chudego ze słodzikami i żelatyną w proszku. Dzielimy na 2 porcje - jedna zostaje bez zmian (można dodać kroplę aromatu np. migdałowego), a drugą porcję podgrzewamy lekko na patelni, dodajemy kakao aż się trochę zetnie. Masy kładziemy na siebie i wstawiamy całość do lodówki. Na górą warstwę można położyć jeszcze dukanową galaretkę.
-3 jajka-6 łyżek stołowych słodzika w proszku (lub w płynie w/g smaku)-1 łyżka stołowa aromatu waniliowego-7 łyżek stołowych mazeiny (skrobii kukurydzianej)-1 łyżeczka proszku do pieczeniaPiekarnik do 160-180 stopni, w misce ubić żółtka z aromatem i słodzikiem, potem dodać mazeinę i proszek do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy, wlać do formy o średnicy 22-24cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 35-40 min, ciasto wyjąc cieple z formy i ostudzić poza nią. Można potem posmarować jednym z kremów dukana, albo nutellą dukanowską.
- 800g twaróg chudy (może być odpowiednik śmietankowy z małą zawartością tłuszczu - to potem mielić nie trzeba)- 6 jajek (oddzielić białka od żółtek)- 3 łyżki skrobi kukurydzianej- 2 łyżki słodziku- kilka kropel aromat (ja dałam waniliowy)- 1 szklankę mleka 0,5 %, Twaróg zmielić przynajmniej 2 razy. Po zmieleniu dodać do niego 6 żółtek, słodzik, skrobię i aromat. Wymieszać mikserem.Dodać szklankę mleka. Ponownie użyć miksera.Ubić białka, dodać do wcześniej przygotowanej masy. Delikatnie wymieszać, najlepiej dużą drewnianą łyżką.Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez 60-70 minut. Po upieczeniu i wystygnięciu schłodzić w lodówce.
CIASTO:* 3 łyżki otrąb owsianych* 1 łyzka skrobii kukurydzianej* 2 łyżki słodzika* 1 łyżka ( odtłuszczonego oczywiście) mleka w proszku* 2 jajka* 6 łyżek serka homogenizowanego*1 łyżeczka proszku do pieczenia* 1/4 łyżeczki sody* 1/2 łyżeczki zapachu porańczowegoWszystkie składniki wymieszać. Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec 25 min w temp 180st. Przeciać w połowie. Jeśli ciasto po wyjęciu jest jeszcze miękkie - "dosuszyć" na chrupiąco w 120st na samej kratce.KREM:* 1/2 litra mleka* 3 żółtka* 2+ łyżki słodzika* 2 łyżki skrobii kukurydzianej* 2 łyżki żelatyny* zapach wanioliowyŻelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Mleko zagotować, dodaż żelatynę i wymieszać do rozpuszczenia. Resztę produktów wymieszać w misce, wlać do mleka i gotować na wolnym ogniu ciągle mieszając do zagotowania. Schłodzić. Gdy masa zacznie tężeć przełożyć ciasto. Posypac słodzikiem. Odstawić do lodówki do stężenia Smacznego !
3 jajka1 jogurtsłodzik4 łyżki mazeiny2 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka aromatu pomarańczowegoJajka ubić z jogurtem, dodać słodzik, aromat pomarańczowy, mazeinę i proszek do pieczenia.Formę wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C i piec 45 minut.Smacznego!
Kochane oto pierwszy przepis, który zamieszczam na tym forum,zaczerpnęłam z forum Proteinki na gazecie.pl4 łyżki zmielonych otrębów2 łyżki słodzika w płynie2 łyżki kakao1 jajko3 łyżki mleka 0%1 łyżeczka proszku do pieczeniaodrobina przyprawy do piernika (jeśli ktoś chce)Mieszamy w dużym kubku i na około 4 minuty do mikrofalówki.Wyciągamy i zajadamyPierwszy raz robiąc to ciasto byłam w kompletnym szoku!! Z kubeczka wyskakuje przepiękny pulchniutki murzynek SMACZNEGO!!!
- 3 kopiaste łyżki serka homo 0%- 2 żółtka- 3 białka- słodzik- aromat waniliowy (1-2 krople)Utrzeć żółtka z serkiem i słodzikiem, dodać aromat, ubić pianę, wszystko wymieszać i włożyć do miseczek lub filiżanek/kubeczków i wkładamy do zamrażarki.
1 jogurt naturalnysłodzik-wedle gustu1 łyżeczka kakao lub kawy lub nicGęste sitko wyłóż kilkoma warstwami gazy, umieść nad jakimś naczyniem i wlej jogurt. Przykryj i odczekaj kilka godzin, aby wypłynął nadmiar wody . Gdy jogurt zgęstnieje wstaw na godzinę do zamrażalnika. Wymieszaj ja często nie "odcedzam" i wychodzi taki "kruszon" ale nie każdy lubi skrzypienie w zębach więc napisałam jak to powinno być w oryginale w wersji fast-zamiast jogurtu dodaję zimne mleko z lodówki i mam shaka
- 2 jajka- 1/2 łyżeczki słodziku w płynie-10 kropli aromatu waniliowego-1 łyżka otrąb pszennych- 2 łyżki otrąb owsianychWymieszać żółtka, słodzik, aromat, otręby. Białka ubić na pianę i delikatnie dodać do masy. Ciasto wlać do płaskiej formy (brytfanki) i piec około 15-20 min w piekarniku w 180 stopniach.
- 4 łyżki otrąb pszennych- 8 łyżek otrąb owsianych- 4 żółtka- 4 łyżki serka- 1 łyżeczka słodziku- 1 plaska łyżeczka proszku do pieczenia- jakiś aromat (np migdałowy) czy kakaoSkładniki wymieszać, ubić pianę z pozostających białek i dodać do masy. Delikatnie wymieszać. Nałożyć do foremek na muffinki i piec 30 min w 180 stopniach.
-3 jajka-2 lyzki otreb owsianych-2 lyzki otreb pszennych-szczypta soli-4 tabletki slodziku ( zalezy jak kto lubi )-kostka twarogu chudego-lyzeczka proszku do pieczenia-lyzka mleka 0%-cynamon(jezeli ktos oczywiscie lubi)Bialka ubic na sztywna piane ze szczypta soli, dodac polowe sera, proszek do pieczenia i otreby, ja dale po 2 lyzki stolowe z kazdego rodzaju, ale trzeba patrzec jaka konsystencje ma ciasto ;] odrobine slodzika.... calosc przelewam do malutkich babeczkowatych foremek ;p ... Reszte sera rozgniatam z cynamonem lyzka mleka i reszta slodziku.... serowa mase nakladam na ciasto wykonane wczesniej i gotowe ;] ... oczywiscie jak sie upiecze ;] jakies 30 min w temp 180stopni, piekarnik trzeba wczesniej nagrzac
Najpierw trzeba upiec biszkopt:-3 jajka-6 łyżek stołowych słodzika w proszku (lub w płynie w/g smaku)-1 łyżka stołowa aromatu waniliowego-7 łyżek stołowych mazeiny (skrobii kukurydzianej)-1 łyżeczka proszku do pieczeniaPiekarnik do 160-180 stopni, w misce ubić żółtka z aromatem i słodzikiem, potem dodać mazeinę i proszek do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy, wlać do formy o średnicy 22-24cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 35-40 min, ciasto wyjąc cieple z formy i ostudzić poza nią. Ja dodałam jeszcze jedno jajko i mniej słodziku. Masa wyszła mi trochę za gęsta przed dodaniem białek więc wlałam trochę mleka 0,5% i zmiksowałam na gładką masę. Formę użyłam ok 30cm x 20cm, może byc nawet trochę większa.Biszkopt piekłam do tak zwanego suchego patyczka.Składniki na masę:- 500 g sera twarogowego na sernik (wg. mnie najlepszy jest Dr.Oetker)- 4 jajka- 10 g żelatyny- kakao odtłuszczone do posypania- 1 łyżka aromatu rumowego bo o smaku amaretto raczej nie ma( ja zaszalałam i użyłam 100 ml prawdziwego amaretto - 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej- kilka łyżek słodziku w płynie (ile kto woli)Najpierw zalewamy kawę 100 ml gorącej wody, czekamy aż ostygnie, a następnie dodajemy do niej amaretto (lub aromat). Kawę wkładamy do lodówki żeby się schłodziła.Ubijamy mikserem żółtka z dwoma łyżkami słodziku i z niewielką ilością amaretto. Ser miksujemy na gładką masę ze słodzikiem (2-3 łyzki), dodajemy ubite zółtka. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody i ostudzoną wlewamy do masy i miksujemy. Białka ubic na sztywną pianę, dodac do reszty i wymieszac delikatnie łyżką. Biszkopt kroimy na wąskie paski, moczymy w kawie z amaretto (tak żeby nie za mocno przesiąkły) i układamy na dnie naczynia o wymiarach ok. 25cm x 25cm (moze byc szklane, porcelanowe, albo zwykła blaszka do ciasta). Na to wlewamy pierwszą warstwę masy serowej. Ponownie układamy biszkopt i kolejną warstwę sera. Posypujemy kakao i wkladamy do lodówki najlepiej na całą noc.
anabel157