MAZUREK RODZYNKOWY
SKŁADNIKI:
-Migdały 15 dag
- żółtka 10 szt,
-cukier 20 dag
- mąka 12,5 dag
- rodzynka 1 szklanka
-utarta skórka z cytryny - pół
AKCESORIA:
- cztery foremki
- blacha
Sposób przyrządzania:
15 dag migdałków sparzyć, a nawet chwile pogotować, a potem obrać ze skórki,
zemleć w maszynce do migdałów( orzechów) . a teraz albo ucierać albo zmiksować, dodając 10 żółtek, 20 dag cukru( ok. szklanka).
Gdy już zmiksowane dodać 12,5 dag mąki i znów zmiksować na gładką masę. do tej masy dodać szklanke umytych rodzynek ( bez pestek), utartą skórkę cytrynową z połowy cytryny i wymieszać… z papieru wyciąć i uformować 4 foremki ( 4 na jedną blachę, zeszyć po rogach, posmarować masłem roślinnym i nakładAĆ MASE NA PALEC GRUBO).
WYRÓWNAĆ POWIERZCHNIE I PIEC W NAGRZANYM PIEKARNIKU DO 200 STOPNI CELSJUSZA PRZEZ ok. 25 MIN…
Czarna_12