Piegus.docx

(19 KB) Pobierz

Piegus

Składniki

·         jajka 4

·         margaryna 1 kostka

·         cukier 20 dkg

·         mąka 2 szklanki

·         proszek do pieczenia 1 łyżeczka

·         mak 10 dkg

·         bakalie 10 dkg

·         aromat migdałowy kilka kropli

·         cukier puder do posypania

Sposób przyrządzenia

Bakalie opłukać, odsączyć i drobno pokroić. Jajka umyć i osuszyć. Masło utrzeć z cukrem do białości, dodawać po jednym jajku i kilka kropli aromatu migdałowego, zmiksować.

Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i dodawać stopniowo do masy. Na koniec wrzucić suchy mak, obtoczone w mące bakalie i dokładnie wymieszać.

Formę do keksów natłuścić i wysypać bułką tartą, wyłożyć ciasto. Piecz ok. 50 minut w 180 stopniach. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin