Piegus
· jajka 4
· margaryna 1 kostka
· cukier 20 dkg
· mąka 2 szklanki
· proszek do pieczenia 1 łyżeczka
· mak 10 dkg
· bakalie 10 dkg
· aromat migdałowy kilka kropli
· cukier puder do posypania
Bakalie opłukać, odsączyć i drobno pokroić. Jajka umyć i osuszyć. Masło utrzeć z cukrem do białości, dodawać po jednym jajku i kilka kropli aromatu migdałowego, zmiksować. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i dodawać stopniowo do masy. Na koniec wrzucić suchy mak, obtoczone w mące bakalie i dokładnie wymieszać. Formę do keksów natłuścić i wysypać bułką tartą, wyłożyć ciasto. Piecz ok. 50 minut w 180 stopniach. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Czarna_12