rol_eko_wyk_1-14.doc

(312 KB) Pobierz
Wykład 4 23

Wykład 1                            2.10.2006                            dr Roman Śniady

 

CHARAKTERYSTYKA SYSTEMÓW ROLNICTWA – ksero

 

Metody rolnictwa ekologicznego:

  1. Metoda biodynamiczna (Rudolf Steiner – 7-6.VI.1924)
  2. Metoda organiczno-biologiczna (Hans Müller, Hans Rusch)
  3. Metoda organiczna (Albert Howard, Ewa Balfour)
  4. Metoda organiczna (J. Rodale)
  5. Metoda biologiczna

 

Najczęściej jest stosowana metoda 2 (?), która łączy rolnictwo biodynamiczne – to część rolnictwa ekologicznego.

 

Koncepcje agro-żywnościowe:

  1. Koncepcja weganiczna
  2. Uprawa spełniająca kryteria makrobiotyki
  3. Koncepcja Mazdaznan (starożytna Persja)
  4. Rolnictwo naturalne
  5. Naturalna uprawa
  6. Permakultura

 

Rolnictwo ekologiczne – to system gospodarowania, który aktywizując przyrodnicze mechanizmy produkcyjne poprzez stosowanie środków naturalnych, nie przetworzonych technologicznie, zapewnia trwałą żyzność gleby i zdrowotność zwierząt oraz wysoką jakość biologiczną produktów rolniczych.

 

Jest to system zrównoważony pod względem ekologicznym, ekonomicznym, społecznym, nie obciąża środowiska, jest w dużym stopniu niezależny od nakładów zewnętrznych, umożliwia zachowanie oraz rozwój wsi i rolnictwa jako kategorii społecznych i kulturowych.

 

 

Rolnictwo ekologiczne

 

System:

          Ekonomicznie wydolny,

          W dużym stopniu samowystarczalny,

          Przyjazny środowisku,

          Trwały,

          Społecznie i kulturowo pożądany,

          Etyczny i estetyczny.

 

W 2004 roku:

          31 mln ha rolnictwa ekologicznego

          W Polsce 87 tys ha

          26% uprawy ekologicznej à Lichtenstein

          0,59% w Polsce

 

Najnowsze dane – powierzchnia użytków rolnych rolnictwa ekologicznego w Polsce:

2003 – 50 tys ha

2004 – 82 tys. ha

2005 – 167 tys. ha

396 gospodarstw na Dolnym Śląsku

7193 gospodarstw ekologicznych w Polsce

 

Wykład 2                            9.10.2006

 

ZASADY ROLNICTWA EKOLOGICZNEGO:

 

          Ochrona środowiska produkcji rolniczej: gleby, wody, krajobrazu (dążenie do biologicznej samoregulacji w obrębie gospodarowania, rozumianego jako system ekologiczny);

          Wysoka jakość biologiczna płodów rolnych – (‘pierwotna’) nawiązująca do właściwości produktów powstających naturalnie w przyrodzie, bez ingerencji człowieka;

          Poprawa żyzności gleby – uważana za podstawę zdolności produkcyjnych;

          Dążenie do zamknięcia obiegu materii – poprzez zrównoważenie produkcji zwierzęcej w gospodarstwie (samowystarczalność paszowo-nawozowa);

          Różnorodność biologiczna (gatunkowa) – sprzyjająca przywracaniu równowagi w środowisku produkcji.

 

CELE – ksero

 

Nawozy i nawożenie

 

Celem jest dostarczenie substratu organizmom glebowym oraz stworzenie optymalnych warunków wzrostu i rozwoju roślin.

 

Podstawowe nawozy ekologiczne: obornik, gnojówka, woda gnojowa, kompost, nawozy zielone.

 

Nawozy uzupełniające





Organiczne

Mączka z kości, krwi, rogów, kora drzew, trociny.

Mineralne

Mielone skały (bazalt, gips)

 

 

 

 

 

Uprawa roli

 

Aby utrzymać żyzność gleby:

          Płytkie odwracanie, głębokie spulchnianie;

          Agregatowanie (zapobiega ugniataniu gleby, względy ekonomiczne);

          Maksymalne skrócenie czasu, w którym gleba pozostaje bez okrywy roślinnej.

 

Płodozmian

 

Funkcje:

          Utrzymanie optymalnej zawartości próchnicy oraz żyzności gleby;

          Zapobieganie nadmiernemu rozwojowi chorób i szkodników;

          Niedopuszczenie do niekorzystnego rozwoju chwastów;

          Rotacje 4-letnia;

          Motylkowe 25% minimum;

          Musi obejmować międzyplony.

 

Ograniczenie zachwaszczenia

 

Działanie zapobiegawcze:

  1. Płodozmian (właściwy),
  2. Kompostowanie materiałów organicznych,
  3. Odpowiedni dobór roślin uprawnych,
  4. Uprawa międzyplonów,
  5. Czyszczenie materiału siewnego,
  6. Przedsiewna uprawa roli,
  7. Ściółkowanie i mulczowanie

Bezpośrednie zwalczanie: metody mechaniczne i termiczne.

 

Dobór odmian roślin uprawnych

Preferowane odmiany genetycznie ustalone o tzw. szerokiej odporności na choroby i szkodniki jak również konkurencyjne wobec chwastów, formy lokalne.

 

Materiał siewny

Materiał: reprodukowany regionalnie w gospodarstwach ekologicznych. Niedozwolona jest uprawa roślin genetycznie modyfikowanych. Syntetyczne zaprawy nasienne są zakazane.

 

Regulowanie wzrostu

Dozwolone naturalne preparaty jak substancje biodynamiczne.

 

Ochrona roślin

Podstawą ochrony roślin są działania zapobiegające nadmiernemu rozwojowi chorób i szkodników to:

          Odmiany odporne,

          Właściwe kształtowanie krajobrazu,

          Wprowadzenie odpowiedniego płodozmianu,

          Podwyższenie aktywności biologicznej gleby,

          Wzmacnianie kondycji roślin.

 

Chów i hodowla zwierząt

Obecność zwierząt w gospodarstwie ekologicznym sprzyja urozmaiceniu upraw polowych, ze względu na konieczność pozyskiwania odpowiednich pasz.

Chów zwierząt usprawnia zamknięcie obiegu materii organicznej w obrębie gospodarstwa.

Zwierzęta mogą wykorzystywać tereny nie nadające się pod uprawę roślin towarowych.

 

Ï    Bilans P i K

Ï    Zużycie energii
gospodarstwo ekologiczne:                                          pszenica ozima
mniejsze zużycie energii                            ~ 50% mniejsze GJ/ha
                                                                      ~ 30% mniejsze GJ/t
                                                                      niż w rolnictwie konwencjonalnym

Ï    Życie organizmów w gospodarstwie ekologicznym jest bardzo różnorodne, dużo mszyc, biedronek, dżdżownic.

o       Porównane zaw. pozostałości chemicznych środków ochrony roślin:
owoce cytrusowe
              rolnictwo konwencjonalne              3,5%
              rolnictwo ekologiczne              0,96%
sałata
              r. konwencjonalne              60%
              r. ekologiczne                            20%
winogrona
              r. konwencjonalne              90% (włosi – najbardziej skażone winogrona i wino)
              r. ekologiczne                            10%
wino
              r. konwencjonalne               65%
              r. ekologiczne                            11%

 

Ocena wpływu rolnictwa ekologicznego – ksero

 

Wykład 3                            16.10.2006

 

ZNACZENIE PŁODOZMIANU W ROLNICTWIE EKOLOGICZNYM

 

Płodozmian – dobór i następstwo roślin zaplanowane z góry na wiele lat dla określonego obszaru gospodarstwa.

 

Zmianowanie – ściśle określone następstwo roślin.

 



PLON





Obecność agrofagów

Biologiczna aktywność gleby

Zawartość substancji organicznej w glebie

Zawartość składników pokarmowych

Struktura i uwilgotnienie gleby

Oddziaływanie przedplonu i zmianowania na plonowanie roślin







 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Podstawowe zasady rolnictwa ekologicznego:

          Stosowanie wielostronnych płodozmianów z udziałem roślin motylkowych /strączkowe i motylkowe drobnonasienne/ oraz wysyconych poplonami uprawianymi na zielone nawozy,

          Dążenie do wzrostu żyzności i biologicznej aktywności gleby dzięki stosowaniu nawożenia organicznego, wielostronnego płodozmianu, odpowiedniej uprawy roli itp.,

          Dążenie do zamknięcia obiegu materii organicznej i składników pokarmowych w ramach gospodarstwa, rozumianego jako organiczna całość /równowaga paszowo-nawozowa/,

          W ochronie roślin przed chorobami i szkodnikami podstawowe znaczenie ma profilaktyka /płodozmian, nawożenie organiczne, dobór odmian/ oraz wzrost naturalnej odporności gleby przeciwko patogenom, dzięki dużej jej biologicznej aktywności,

          W ograniczeniu zachwaszczenia podstawowe znaczenie ma płodozmian, poprawna uprawa roli oraz rozwinięte metody mechanicznego ich zwalczania.

 

Zadania płodozmianu w rolnictwie ekologicznym:

          Zapewnia wzrost żyzności i biologicznej aktywności gleby, dzięki uprawie mieszanek roślin motylkowych z trawami oraz roślin strączkowych i międzyplonów;

          Ogranicza rozprzestrzenianie się chorób, szkodników i chwastów;

          Umożliwia pełne wykorzystanie składników pokarmowych z gleby poprzez następstwo roślin o różnym zapotrzebowaniu i różnej zdolności ich pobierania;

          Ogranicza wymywanie składników pokarmowych, a głownie azotanów do wód gruntowych oraz chroni glebę przed erozją;

          Zapewnia pokrycie zapotrzebowania posiadanych zwierząt na pasze w okresie żywienia letniego oraz zimowego;

          Pozwala optymalnie wykorzystać sprzęt, jakim dysponuje gospodarstwo oraz warunkuje możliwie równomierne rozłożenie prac w okresie roku;

          Zmniejsza ryzyko produkcji dzięki większej jej różnorodności.

 

 

 

Planując płodozmian w rolnictwie ekologicznym trzeba uwzględnić również inne kryteria:

          Znaczący udział towarowej produkcji roślinnej (ziemniaki, pszenica, żyto, gryka, warzywa), gdyż za te produkty rolnik łatwiej może uzyskać wyższe ceny;

          Szerszy asortyment produktów (np. podstawowe gatunki warzyw) ze względu na możliwość sprzedaży bezpośrednio do małych sklepów;

          Zasoby siły roboczej i okresowe spiętrzenie prac (pielenie upraw).

 

Rośliny o małym znaczeniu w rolnictwie ekologicznym:

 

  1. O dużych potrzebach nawozowych (rzepak, burak cukrowy),
  2. Wolnym początkowym tempie wzrostu i małej zdolności konkurencyjnej wobec chwastów,
  3. Słabo ocieniające glebę, zubażające...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin