Miodownik .pdf

(77 KB) Pobierz
bez tytułu
Miodownik
Składniki:
Ciasto:
5 jajek
kostka margaryny
1/2 szklanki miodu
1 szklanka cukru
3 1/2 szklanki mąki
2 łyżeczki sody oczyszczonej
Krem:
3/4 litra mleka
7 łyżek kaszy manny
kostka masła
1/2 kostki margaryny
3/4 szklanki cukru
sok z dwóch cytryn
Do dekoracji:
kolorowe cukierki
38560818.002.png
Miodownik
Składniki
* 40 dag masła
* 1 czubata szklanka cukru
* 2 łyżki płynnego miodu
* 3/4 szklanki śmietany
* 8 łyżek posiekanych mieszanych orzechów
* 5 jajek
* 1 żółtko
* 15 dag mąki pszennej
* 6 łyżek mąki ziemniaczanej
* skórka otarta z pomarańczy
* cukier waniliowy
* sól
* pół szklanki mleka
* 2 łyżki kawy instant
* 6 łyżek cukru pudru
Opis przygotowania
Do rondla włożyć 7 łyżek masła i wsypać 3 łyżki cukru. Podgrzać, dodać miód i 7 łyżek
śmietany, wymieszać z orzechami. Utrzeć 20 dag masła z 10 dag cukru. Rozbić jajka,
oddzielić białka. Żółtka dodawać kolejno do masy maślanej, nie przerywając ucierania.
Białka ubić na sztywno z 3 łyżkami cukru. Pianę ostrożnie wymieszać z masą. Dodać
mąkę pszenną i 5 łyżek ziemniaczanej, skórkę pomarańczową, cukier waniliowy i
odrobinę soli. Ciasto wymieszać, włożyć do tortownicy wyłożonej pergaminem. Na
wierzchu rozsmarować masę orzechową, piec 45 minut w temp. 175°C. Wymieszać
resztę mąki ziemniaczanej i cukru z żółtkiem, kawą i 2-3 łyżkami mleka. Wlać do
pozostałego wrzące go mleka, jeszcze raz zagotować, ostudzić. 5. Resztę masła utrzeć
z cukrem pudrem, powoli dodając zimny budyń. Ciasto przekroić na 2 placki, spód
posmarować kremem kawowym i pozostałą ubitą śmietaną. Przykryć drugim plackiem.
Ciasto jest najlepsze na drugi dzień. Porcja: 410 kcal
38560818.003.png
Miodownik
Składniki
* mąka 1/2 kg
* woda 3 łyżki
* kawa rozpuszczalna 5 łyżek
* masło 2 kostki
* cukier puder 25 dag
* jajka 4 szt
* soda 1 łyżeczka
* proszek do pieczenia 1 łyżeczka
* jajko 1 szt
* smalec 10 dag
* miód 15 dag
* cukier 15 dag
* polewa czekoladowa 1 opakowanie duże
Sposób przyrządzenia
Z mąki, cukru, miodu, smalcu, jajka, proszku do pieczenia i sody zagnieść ciasto. Z
ciasta rozwałkować 4-5 placków i upiec je w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około
20-25 min.
4 jajka z cukrem pudrem ubić na parze. Masło utrzeć na puch i do tego dodawać po
łyżeczce masy jajecznej. Kawę rozpuścić w wodzie i na sam koniec dodać do masy.
Gdy placki ostygną przekładać kremem a na wierzch zrobić polewę czekoladową.
38560818.004.png 38560818.005.png
Miodownik
Ciasto:
25 dag margaryny
½ szklanki miodu
1 szklanka cukru
5 jajek
3 ½ szklanki mąki
2 łyżeczki sody oczyszczonej
Krem:
¾ litra mleka
¾ szklanki cukru
7 łyżek kaszy manny
20 dag masła
12 dag margaryny
sok z dwóch cytryn
Do dekoracji:
kolorowe cukierki
Sposób wykonania:
Margarynę, miód i cukier zagotować. Ostudzić. Do masy dodać jajka, mąkę i sodę
oczyszczoną. Ciasto wyrobić i podzielić na 3 części. Każdą część ciasta upiec osobno
w wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formie o wymiarach 25 na 36 cm. Piec przez
ok. 12 minut w temperaturze 160-170 °C.
Mleko zagotować z cukrem. Do gotującego się mleka wsypać kaszę mannę. Trochę
pogotować mieszając. Ostudzić.
Masło utrzeć z margaryną na puszystą masę. Następnie dodawać stopniowo kaszę
mannę i sok z cytryn.
Kremem przełożyć upieczone placki. Wierzch ciasta posypać kolorowymi cukierkami.
Smacznego.
38560818.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin