Diagnostyka laboratoryjna chorob przewodu pokarmowego.doc

(60 KB) Pobierz

Diagnostyka laboratoryjna chorób przewodu pokarmowego

 

Funkcje przewodu pokarmowego

l       Rozdrabnianie składników pokarmowych

l       Enzymatyczna degradacja związków wielkocząsteczkowych-trawienie

l       Wchłanianie substancji małocząsteczkowych

l       Funkcja wydzielnicza- gastryna, sekretyna, motylina, enteroglukagon, cholecystokinina

l       GALT

 

Hormony żołądkowo- jelitowe

l       Gastryna-pobudza  motorykę żołądka i jelit oraz wydzielanie soku żołądkowego

l       Cholecystokinina- pobudza motorykę jelit, skurcze pęcherzyka żółciowego i wydzielanie soku trzustkowego

l       Sekretyna- pobudza wydzielanie soku żołądkowego, jelitowego, trzustkowego i żółci, a hamuje motorykę

l       Motylina- pobudza motorykę i wydzielniczość żołądka i jelit

l       Somatostatyna- hamuje motorykę

l       Wazoaktywny peptyd jelitowy i peptyd hamujący czynność żołądka- pobudzają wydzielanie żółci i soku trzustkowego

 

Trawienie

l       Jama ustna- α-amylaza,

l       Żołądek-pepsyna, trypsyna

l       Jelito cienkie- disacharydazy, peptydazy, sole kwasów żółciowych (sodowe i potasowe kwasu cholowego, dezoksycholowegi i chenodezoksycholowego), lipaza i α-amylaza trzustkowa

 

Wchłanianie zalezy od :

l       Struktury i wielkości powierzchni absorpcyjnej

l       Odpowiedniej postaci strawionych substancji pokarmowych

l       Prawidłowego stosunku szybkości wchłaniania do szybkości pasażu treści pokarmowej

 

Jelita cienkie

l       Wchłanianie wody, Na+, K+, kwasów nukleinowych, aminokwasów, monosacharydów, glukozy, galaktozy,  lipidów (lipoproteiny, kwasy tłuszczowe, cholesterol) i witamin rozpuszczalnych w tłuszczach i B12, a Ca+2 i Mg+2 zależne od kalcytriolu (czynna D)

 

Jelita grube

l       Wchłanianie wody, elektrolitów, witamin, aminokwasów

 

Zaburzenia funkcji przewodu pokarmowego

l       Pierwotne- przyczyny umiejscowione w przewodzie pokarmowym

l       Wtórne- związane z innymi chorobami wewnętrznymi

 

 

 

Zaburzenia przewodu pokarmowego – przyczyny

l       Upośledzona perystaltyka przewodu pokarmowego

l       Nieprawidłowe trawienie

l       Upośledzone wchłanianie

l       Nadmierna wydzielniczość enterohormonów

 

Zespoły w których dominują zaburzenia trawienia, a wchłanianie ma charakter wtórny, wynikają najczęściej z zaburzeń funkcji trzustki, wątroby i dróg żółciowych lub wrodzonych niedoborów enzymów błony rąbka szczoteczkowego

 

Zespoły z przewagą zaburzeń wchłaniania są wynikiem procesów patologicznych w obszarze jelit cienkich i grubych w tym  chorób immunologicznych i cukrzycy,

 

Uogólniony zespół złego wchłaniania

l       Biegunki przewlekłe

l       Przyspieszony pasaż jelitowy

l       Niedobór wit. D i Ca- krzywca, osteomalacja

l       Nadczynność przytarczyc

l       Zaniki mięśniowe i tkankowe

l       Niedobór wit. K- przedłużony czas protrombinowy i krwotoki

l       Upośledzone wytwarzanie przeciwciał

 

Uposledzone wchłanianie poszczególnych substancji

l       Choroby zmieniające skład flory bakteryjnej (upośledzone wchłanianie tłuszczów i wit. B12)

l       Brak soli kwasów żółciowych - stolce tłuszczowe

l       Upośledzenie pracy jelit cienkich-brak rozkładu disacharydów (stolce kwaśne)

l       Zwiększona przepuszczalność błony śluzowej jelit- utrata białka

 

Diagnostyka laboratoryjna zespołów złego wchłaniania

l       Badanie makroskopowe stolców

l       Mikroskopowe badanie kału

l       Testy obciążeniowe i prowokacyjne

l       Badania morfologiczne krwi (niedokrwistość) i zaburzenia elektrolitowe

 

Diagnostyka chorób żołądka i jelit u zwierząt towarzyszących opiera się  na

l       Badaniu radiologicznym, ultrasonograficznym i badaniach gastroskopowych

 

Badanie płynnej treści żwacza

l       Do badań diagnostycznych należy pobrać 250-500 ml płynnej treści żwacza zgłębnikiem przełykowo-żołądkowym o długości 2-2,5 m, średnicy 10-12 mm

l       Pierwszą partię płynu odrzucić- może zawierać ślinę

 

Zgłębnik Sorensena i Schambye do pobierania płynnej treści żwacza

 

 

Ocena barwy treści zwacza

l       Jasnozielona- po sianie i kiszonce

l       Szara-po wysłodkach, otrębach, wywarze, słomie

l       Mlecznoszara- po śrucie, otrębach, mące

l       Zielonkawoszara- zaleganie treści

l       Zielonkawoczarna- procesy gnilne

 

Ocena zapachu

l       Aromatyczny- prawidłowo

l       Kwaśny, cuchnący- węglowodany lekkostrawne (buraki pastewne, ziarno zbóż, melasa, jabłka) z których powstaje dużo kwasu mlekowego

l       Amoniakalny- pasze bogatobiałkowe (mocznik i inne azotowe)

l       Gnilny- zapalenie ścian przedżołądków

 

Ocena konsystencji

l       Lekko ciągliwa świadczy o właściwej aktywności drobnoustrojów żwacza

l       Lepka powstaje od domieszki śliny- powtórzyć badanie

l       Wodnista jest chorobowa- głodówka, niedobory paszowe, mała aktywność drobnoustrojów

l       Pienista świadczy o wzmożonej fermentacji i jest typowa dla wzdęcia żwacza

 

Sedymentacja i flotacja treści żwacza met Nicholsa i Penne

l       Krowy zdrowe: w okresie między podawaniem karmy- 5-10 min, bezpośrednio po nakarmieniu-2,5-3 min

l       Szybkie opadanie i brak wypływania jest następstwem niestrawności lub głodzenia

l       Wolne opadanie i szybkie wypływanie świadczy o wzdęciu żwacza

 

pH

l       Fizjologiczne pH=5-8 ( 6,2-7,2)

l       pH =8-10 -gnicie paszy bogatobiałkowej

l       pH= 4-6 –pasza węglowodanowa

 

Ocena żywotności wymoczków

l       Wymoczki przekształcają białko roślinne w łatwostrawne białko własne, zużywają skrobię, fruktozę, celobiozę do budowy glikogenu i syntetyzują wit. B

l       Krowy zdrowe w 1 ml płynnej treści żwacza mają:

                                                                               300-700 tys. wymoczków i

                                                                               100-200 mld bakterii

 

Skala oceny żywotności wymoczków pod mikroskopem 10x10

l       I- żywe-poruszają się energicznie

l       II- liczne żywe- poruszają się powoli, pojedyncze martwe

l       III- średnia liczba – liczne martwe, a żywe poruszają się powoli

l       IV- mała liczba wymoczków- słabo ruchliwe, więcej martwych niż żywych

l       V- pojedyncze martwe, brak żywych

Przy ocenie należy pamiętać, że najpierw giną wymoczki duże, potem średnie, a wreszcie małe

Badanie soku żołądkowego koni

l       Sok pobierać na czczo po 12-24 godz. głodówce

l       Treść pokarmową żołądka- parę godzin po nakarmieniu

l       Sonda 2,5-3 m dł i 20-30 mm średnicy

 

Barwa

l       Fizjologicznie- zielonkawy, szary, żółtawy, przejrzysty, opalizujący

l       Czerwony- domieszka krwi

l       Zielonkawożółty- domieszka barwników żółciowych

l       Brunatnoszary- fusy kawy- wrzody żołądka, rak żołądka

 

Zapach- lekko kwaśny

l       Stęchły- wzmożona fermentacja lub zaleganie

l       Gnilny- przypomina ropę- wrzody żołądka

l       Amoniakalny- mocznica

l       Stęchły- gnilny- bezsoczność (achylia)

 

Konsystencja- wodnista do lekko śluzowatej

l       Ciągliwa, śluzowata- przewlekły niżyt

 

Kwasy w treści żołądka

l       pH kwaśne nadają kwas solny, kwas mlekowy, masłowy, octowy, jednozasadowe fosforany

 

Kwasy organiczne (mlekowy, masłowy, octowy)

l       Świadczą o nieżycie żółądka przy braku kwasu solnego

 

Krew utajona- próba benzydynowa

l       5 ml soku żołądkowego podgrzać do wrzenia

l       Dodać 2 ml benzydyny

l       Dodać 1 ml 3% wody utlenionej

Zielone- niebieskie zabarwienie świadczy o obecności krwi

 

Badanie osadu soku żołądkowego- zabarwić błękitem metylenowym, płynem Lugola

l       Fizjologicznie- 100-300 w 1 ml komórek nabłonka i leukocytów

l       Nieżyt- 10x więcej

l       Komórki nowotworowe

l       Jaja pasożytów

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin