Zupa kapuściana, desery, przekąski.
Wiele z Was kieruje do mnie zapytanie odnośnie zupy kapuścianej. Wersji przepisów jest kilka, lecz ja nie idę według konkretnego planu. Po prostu zimą ciężko dostać niektóre składniki, poza tym dochodzą do tego koszty i możliwości kupna. Postanowiłam wrzucić Wam przepis, rzecz jasna nic się nie stanie jak zrobicie bez któregoś składnika. Najważniejsza w tym jest kapusta, co na bystry rozum jest oczywiste. Oryginalnie przepis pochodzi z www.tabele-kalorii.pl, lecz osobiście dodałam kilka zmian, poprawek. Zupa ma bardzo niską kaloryczność, można gdzieniegdzie przeczytać także o ujemności kalorycznej, lecz osobiście wolę policzyć za dużo niż za mało. Pewnie każda z Was podczas diety ma ochotę na coś słodkiego. Dlatego zamieszczę też kilka przepisów, z czeluści internetu, forów, stron i tak dalej. Oczywiście możliwości jest mnóstwo, wystarczy skomponować niskokaloryczne produkty. Jednakże zamieszczę te przepisy dla osób, które nie zawracają sobie tym głowy.
ZUPA KAPUŚCIANA (16 kcal/100g)
Składniki zupy (1 garnek zupy - na 2-3 dni):
· Kapusta biała (ok. 3/4 małej główki)
· Papryka czerwona (ew. żółta, zielona)
· Cebula (1-2 szt. wedle gustu)
· Seler naciowy (zimą pewnie ciężko go dostać, więc można zrezygnować)
· Pietruszka (nieobowiązkowo)
· Koncentrat pomidorowy 1 puszka mała 70 g
· Por (nieobowiązkowo)
· 3L wody nie gazowanej (może być z butelki, lub z kranu)
Wszystkie warzywa należy umyć, dokładnie pokroić, włożyć do dużego garnka, zalać wodą. Trzeba uważać, aby wody nie było za dużo. Gotować 10 minut na ostrym ogniu, po czym dodać koncentrat pomidorowy. Garnek należy przykryć pokrywką i gotować na dużym ogniu, aż do zagotowania się wody. Po zagotowaniu zupę należy gotować przez 1-2 godzin na małym ogniu.Po wystygnięciu zupę należy przechowywać w lodówce.
xyzgeo