CHLEB ŻYTNI NA PIWIE.doc

(139 KB) Pobierz
CHLEB ŻYTNI NA PIWIE

CHLEB ŻYTNI NA PIWIE

 

 

Składniki na 1 bochenek:

·         1 paczka drożdży suchych (7 g) lub 14 g świeżych

·         2 szklanki mąki pszennej chlebowej lub zwykłej mąki pszennej

·         3/4 szklanki mąki żytniej (użyłam razowej)

·         1 łyżka kminku (jeśli nie jesteście zwolennikami kminku, lepiej zrezygnujcie - czuć go w chlebie bardzo wyraźnie)

·         1 łyżeczka soli

·         360 ml piwa

·         2 łyżki oleju

·         2 łyżki melasy

 

Wsypać do dużej miski obie mąki, drożdże, kminek, sól. W garnku podgrzać piwo, oliwę i melasę do 54ºC. Wylać na suche składniki i miksować, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne, nie klejące (około 5 minut). Odstawić ciasto do podwojenia objętości, przykryte ściereczką, w ciepłe miejsce.

 

Po tym czasie uformować bochenek, umieścić go w formie 10 x 21 cm, dać mu wyrosnąć do podwojenia objętości (są to wymiary minimalne formy, mój chleb o połowę przewyższył formę, można więc dać większą).

 

Piec w temperaturze 175ºC przez około pół godziny. Studzić 10 minut w formie, potem na ruszcie.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin