manna-tekst.rtf

(3 KB) Pobierz

Deser z kaszy manny

l Galaretka o smaku wiśniowym

1 szkl. mleka

2 łyżki cukru

2 łyżki masła

100 g kaszy manny

l szkl. drylowanych wiśni

Galaretkę rozpuścić w 1,5 szkl. wody. Mleko zagotować z cukrem. Masło stopić. Do stopionego masła wsypywać powoli, ciągle mieszając, kaszę mannę. Gdy kasza się przyrumieni, wiać gorące mleko. Rozprowadzić. Gotować 5 minut. Wylać masę do płaskiego naczynia. Po ostudzeniu pokroić . w kostkę, przełożyć do pucharków, następnie dodać wiśnie. Zalać gęstniejącą galaretką. : Pozostawić do zastygnięcia.

Wartość energetyczna;              ;

Całość 1199 kcal             

1 porcja 300 kcal              =

Zgłoś jeśli naruszono regulamin