kasztany-tekst.rtf

(9 KB) Pobierz

Puchar pomarańczowy z kasztanami

12 biszkoptów

6 pomarańczy

40 dkg puree z kasztanów jadalnych
2 szklanki śmietanki

rum

truskawki do dekoracji

Kasztanową masę rozprowadzić 1/2 szklanki śmietanki, doprawić do smaku rumem. Pozostałą śmietankę ubić na sztywną pianę. Połowę wymieszać ostrożnie z masą kasztanową. Pomarańcze obrać ze skórki i pokrajać w cienkie plastry. Szklaną salaterkę lub kilka szklanych pucharków wyłożyć plasterkami pomarańczy, nałożyć masę kasztanową, wierzch masy (przy pomocy strzyka­wki) przybrać „różyczkami" z bitej śmietany oraz biszkoptami i truskawkami. Przed podaniem schłodzić (przynajmniej przez l godzinę).

 

porcja dla 4 osób

Zgłoś jeśli naruszono regulamin