przyprawy do kazdej potrawy.pdf

(1009 KB) Pobierz
946901098.001.png
Ten ebook zawiera darmowy fragment publikacji "Przyprawy do każdej potrawy"
Darmowa publikacja dostarczona przez
Copyright by Złote Myśli & Anna Popis-Witkowska, rok 2008
Autor: Anna Popis-Witkowska
Tytuł: Przyprawy do każdej potrawy
Data: 29.12.2012
Złote Myśli Sp. z o.o.
ul. Toszecka 102
44-117 Gliwice
Niniejsza
publikacja
może
być
kopiowana,
oraz
dowolnie
rozprowadzana
tylko
i
wyłącznie
w
formie
dostarczonej
przez
Wydawcę.
Zabronione
jakiekolwiek
zmiany
w
zawartości
publikacji
bez
pisemnej
zgody
Wydawcy.
Zabrania
się
jej
odsprzedaży,
zgodnie
z regulaminem Wydawnictwa Złote Myśli.
Autor
oraz
Wydawnictwo
Złote
Myśli
dołożyli
wszelkich
starań,
by
zawarte
w
tej
książce
informacje
były
kompletne
i
rzetelne.
Nie
biorą
jednak
żadnej
odpowiedzialności
ani
za
ich
wykorzystanie,
ani
za
związane
z
tym
ewentualne
naruszenie
praw
patentowych
lub
autorskich.
Autor
oraz
Wydawnictwo
Złote
Myśli
nie
ponoszą
również
żadnej
odpowiedzialności
za
ewentualne
szkody
wynikłe
z
wykorzystania
informacji
zawartych
w książce.
Wszelkie prawa zastrzeżone.
All rights reserved.
P owe r ed by TCPDF ( www .t cpd f. o r g )
SPIS TREŚCI
PRZYPRAWY . ........................................................................................................4
Alpinia . .........................................................................................................................5
Anyż . .............................................................................................................................6
Anyż gwiaździsty . ..........................................................................................................9
Arcydzięgiel litwor . ......................................................................................................11
Bazylia . ........................................................................................................................12
Cebula . .........................................................................................................................15
Cynamon . .....................................................................................................................17
Czarnuszka . .................................................................................................................19
Cząber .........................................................................................................................22
Czosnek .......................................................................................................................23
Estragon ......................................................................................................................26
Fenkuł .........................................................................................................................28
Gałka muszkatołowa ...................................................................................................30
Gorczyca ......................................................................................................................32
Goździki ......................................................................................................................34
Imbir ...........................................................................................................................37
Jałowiec ......................................................................................................................39
Kapary .........................................................................................................................42
Kardamon ...................................................................................................................43
Kmin rzymski ..............................................................................................................45
Kminek ........................................................................................................................48
Kolendra .....................................................................................................................50
Koper ...........................................................................................................................52
Kozieradka ..................................................................................................................54
Kurkuma .....................................................................................................................55
Liść laurowy ................................................................................................................57
Lubczyk .......................................................................................................................59
Majeranek ....................................................................................................................61
Mak .............................................................................................................................63
Melisa ..........................................................................................................................64
Mięta ...........................................................................................................................66
Oregano ......................................................................................................................68
Papryka .......................................................................................................................70
Pieprz ..........................................................................................................................73
Rozmaryn ....................................................................................................................75
Szafran ........................................................................................................................78
Szałwia ........................................................................................................................79
Trawa cytrynowa .........................................................................................................81
Trybula ........................................................................................................................83
Tymianek ....................................................................................................................84
Wanilia ........................................................................................................................86
Ziele angielskie ...........................................................................................................88
JAKIE PRZYPRAWY PASUJĄ
......................................90
MIESZANKI PRZYPRAW .....................................................................................93
Curry .....................................................................................................................................93
Mieszanki do zup .................................................................................................................95
Przyprawa do gulaszu ..........................................................................................................97
Przyprawa do mięs ...............................................................................................................98
Przyprawa do pizzy ..............................................................................................................99
Przyprawa do ryb ...............................................................................................................100
Mieszanki ziół do różnych potraw .....................................................................................100
BIBLIOGRAFIA ..................................................................................................103
DO
RÓŻNYCH POTRAW?
PRZYPRAWY DO KAŻDEJ POTRAWY – darmowy fragment – Złote Myśli
Anna Popis-Witkowska
● str. 4
PRZYPRAWY
Według słownika – przyprawa to „substancja dodawana do potraw
dla polepszenia ich smaku i zapachu”. Każdy z nas umie wyliczyć
z pamięci przynajmniej kilka przypraw. Ale co o nich wiemy?
Najczęściej znamy ich smak i kolor - i na tym kończy się nasza wiedza
o nich. A przecież wiele przypraw ma ciekawą historię, często też nie
mamy pojęcia, że zanim dane zioło zaczęło być przyprawą, to było
lekiem lub nawet substancją magiczną. Do dziś wiele z roślin
przyprawowych funkcjonuje równolegle w lecznictwie. No i wielu
dodajemy do potraw w celu pobudzenia namiętności partnera – tak,
tak, przyprawy bywają także afrodyzjakami.
Jedzenie jest koniecznością i przyjemnością - niech ta przyjemność
będzie jak największa. Temu właśnie służą przyprawy. Wystarczy
szczypta tego czy owego – i zwykły kotlet może stać się daniem
godnym królewskiego stołu i najbardziej wyrafinowanego
podniebienia.
Dzięki temu poradnikowi mogą się Państwo dowiedzieć, skąd
pochodzi dana przyprawa, od jak dawna jest znana, jaką ma historię
i – co chyba jednak najważniejsze – jaka przyprawa do jakiego
pasuje dania. Niniejsza książka pomoże uniknąć kulinarnej wpadki
i doradzi, co z czym łączyć, co czym przyprawić, by efekt był
znakomity. Aby ułatwić szukanie – opisy przypraw są ułożone
alfabetycznie według nazw.
Życzymy Państwu, by gotowanie stało się wspaniałą przygodą,
podróżą w świat nieznanych, acz wspaniałych smaków i aromatów!
Copyright by Wydawnictwo Złote Myśli & Anna Popis-Witkowska
946901098.002.png
 
PRZYPRAWY DO KAŻDEJ POTRAWY – darmowy fragment – Złote Myśli
Anna Popis-Witkowska
● str. 5
Alpinia
(Alpinia)
Opis
Bylina z rodziny imbirowatych, dorasta do wysokości 2,5 metra,
występuje w kilku odmianach. Nazywana też gałgantem.
Przyprawą jest świeży bądź suszony korzeń (suszony często jest
mielony na proszek).
Pochodzenie
Azja Południowa.
Historia
Przyprawa używana od dawien dawna w Malezji, Chinach
i Indiach. Jest także rośliną leczniczą.
Właściwości
Korzenny smak i zapach.
Zastosowanie
Dodaje się alpinii do potraw kuchni chińskiej, malajskiej
i hinduskiej. Pasuje do drobiu i ryb, a także do potraw z ryżu.
Copyright by Wydawnictwo Złote Myśli & Anna Popis-Witkowska
946901098.003.png
 
Zgłoś jeśli naruszono regulamin