przyprawy do kazdej potrawy.pdf
(
1009 KB
)
Pobierz
Ten ebook zawiera darmowy fragment publikacji
"Przyprawy do każdej potrawy"
Darmowa publikacja dostarczona przez
www.ebooki.jelcyn.com
Copyright by Złote Myśli & Anna Popis-Witkowska, rok 2008
Autor: Anna Popis-Witkowska
Tytuł: Przyprawy do każdej potrawy
Data: 29.12.2012
Złote Myśli Sp. z o.o.
ul. Toszecka 102
44-117 Gliwice
www.zlotemysli.pl
email:
kontakt@zlotemysli.pl
Niniejsza
publikacja
może
być
kopiowana,
oraz
dowolnie
rozprowadzana
tylko
i
wyłącznie
w
formie
dostarczonej
przez
Wydawcę.
Zabronione
są
jakiekolwiek
zmiany
w
zawartości
publikacji
bez
pisemnej
zgody
Wydawcy.
Zabrania
się
jej
odsprzedaży,
zgodnie
z regulaminem Wydawnictwa Złote Myśli.
Autor
oraz
Wydawnictwo
Złote
Myśli
dołożyli
wszelkich
starań,
by
zawarte
w
tej
książce
informacje
były
kompletne
i
rzetelne.
Nie
biorą
jednak
żadnej
odpowiedzialności
ani
za
ich
wykorzystanie,
ani
za
związane
z
tym
ewentualne
naruszenie
praw
patentowych
lub
autorskich.
Autor
oraz
Wydawnictwo
Złote
Myśli
nie
ponoszą
również
żadnej
odpowiedzialności
za
ewentualne
szkody
wynikłe
z
wykorzystania
informacji
zawartych
w książce.
Wszelkie prawa zastrzeżone.
All rights reserved.
P
owe
r
ed
by
TCPDF
(
www
.t
cpd
f.
o
r
g
)
SPIS TREŚCI
PRZYPRAWY
.
........................................................................................................4
Alpinia
.
.........................................................................................................................5
Anyż
.
.............................................................................................................................6
Anyż gwiaździsty
.
..........................................................................................................9
Arcydzięgiel litwor
.
......................................................................................................11
Bazylia
.
........................................................................................................................12
Cebula
.
.........................................................................................................................15
Cynamon
.
.....................................................................................................................17
Czarnuszka
.
.................................................................................................................19
Cząber
.........................................................................................................................22
Czosnek
.......................................................................................................................23
Estragon
......................................................................................................................26
Fenkuł
.........................................................................................................................28
Gałka muszkatołowa
...................................................................................................30
Gorczyca
......................................................................................................................32
Goździki
......................................................................................................................34
Imbir
...........................................................................................................................37
Jałowiec
......................................................................................................................39
Kapary
.........................................................................................................................42
Kardamon
...................................................................................................................43
Kmin rzymski
..............................................................................................................45
Kminek
........................................................................................................................48
Kolendra
.....................................................................................................................50
Koper
...........................................................................................................................52
Kozieradka
..................................................................................................................54
Kurkuma
.....................................................................................................................55
Liść laurowy
................................................................................................................57
Lubczyk
.......................................................................................................................59
Majeranek
....................................................................................................................61
Mak
.............................................................................................................................63
Melisa
..........................................................................................................................64
Mięta
...........................................................................................................................66
Oregano
......................................................................................................................68
Papryka
.......................................................................................................................70
Pieprz
..........................................................................................................................73
Rozmaryn
....................................................................................................................75
Szafran
........................................................................................................................78
Szałwia
........................................................................................................................79
Trawa cytrynowa
.........................................................................................................81
Trybula
........................................................................................................................83
Tymianek
....................................................................................................................84
Wanilia
........................................................................................................................86
Ziele angielskie
...........................................................................................................88
JAKIE PRZYPRAWY PASUJĄ
......................................90
MIESZANKI PRZYPRAW
.....................................................................................93
Curry
.....................................................................................................................................93
Mieszanki do zup
.................................................................................................................95
Przyprawa do gulaszu
..........................................................................................................97
Przyprawa do mięs
...............................................................................................................98
Przyprawa do pizzy
..............................................................................................................99
Przyprawa do ryb
...............................................................................................................100
Mieszanki ziół do różnych potraw
.....................................................................................100
BIBLIOGRAFIA
..................................................................................................103
DO
RÓŻNYCH POTRAW?
PRZYPRAWY DO KAŻDEJ POTRAWY – darmowy fragment –
Złote Myśli
Anna Popis-Witkowska
● str.
4
PRZYPRAWY
Według słownika – przyprawa to „substancja dodawana do potraw
dla polepszenia ich smaku i zapachu”. Każdy z nas umie wyliczyć
z pamięci przynajmniej kilka przypraw. Ale co o nich wiemy?
Najczęściej znamy ich smak i kolor - i na tym kończy się nasza wiedza
o nich. A przecież wiele przypraw ma ciekawą historię, często też nie
mamy pojęcia, że zanim dane zioło zaczęło być przyprawą, to było
lekiem lub nawet substancją magiczną. Do dziś wiele z roślin
przyprawowych funkcjonuje równolegle w lecznictwie. No i wielu
dodajemy do potraw w celu pobudzenia namiętności partnera – tak,
tak, przyprawy bywają także afrodyzjakami.
Jedzenie jest koniecznością i przyjemnością - niech ta przyjemność
będzie jak największa. Temu właśnie służą przyprawy. Wystarczy
szczypta tego czy owego – i zwykły kotlet może stać się daniem
godnym królewskiego stołu i najbardziej wyrafinowanego
podniebienia.
Dzięki temu poradnikowi mogą się Państwo dowiedzieć, skąd
pochodzi dana przyprawa, od jak dawna jest znana, jaką ma historię
i – co chyba jednak najważniejsze – jaka przyprawa do jakiego
pasuje dania. Niniejsza książka pomoże uniknąć kulinarnej wpadki
i doradzi, co z czym łączyć, co czym przyprawić, by efekt był
znakomity. Aby ułatwić szukanie – opisy przypraw są ułożone
alfabetycznie według nazw.
Życzymy Państwu, by gotowanie stało się wspaniałą przygodą,
podróżą w świat nieznanych, acz wspaniałych smaków i aromatów!
Copyright by Wydawnictwo Złote Myśli
& Anna Popis-Witkowska
PRZYPRAWY DO KAŻDEJ POTRAWY – darmowy fragment –
Złote Myśli
Anna Popis-Witkowska
● str.
5
Alpinia
(Alpinia)
Opis
Bylina z rodziny imbirowatych, dorasta do wysokości 2,5 metra,
występuje w kilku odmianach. Nazywana też gałgantem.
Przyprawą jest świeży bądź suszony korzeń (suszony często jest
mielony na proszek).
Pochodzenie
Azja Południowa.
Historia
Przyprawa używana od dawien dawna w Malezji, Chinach
i Indiach. Jest także rośliną leczniczą.
Właściwości
Korzenny smak i zapach.
Zastosowanie
Dodaje się alpinii do potraw kuchni chińskiej, malajskiej
i hinduskiej. Pasuje do drobiu i ryb, a także do potraw z ryżu.
Copyright by Wydawnictwo Złote Myśli
& Anna Popis-Witkowska
Plik z chomika:
AndrzejBursztynowicz
Inne pliki z tego folderu:
ale urwal.pdf
(2465 KB)
allegrowy super sprzedawca.pdf
(1155 KB)
analiza fmea procesu.pdf
(1097 KB)
69 goracych zabaw dla par.pdf
(1189 KB)
365 dni do sukcesu.pdf
(1045 KB)
Inne foldery tego chomika:
bajki
Dokumenty
Galeria
informatyka
PARP
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin