Bogracz gulasz.doc

(27 KB) Pobierz
Bogracgulyas (bogracz)

Bogracz (Bogracgulyas)

 

Składniki:

2 łyżki oleju.

70 dag wołowiny,

10 dag smalcu,

2 duże cebule,

2 pomidory,

2 papryki,

80 dag ziemniaków,

1 łyżka przecieru pomidorowego,

1 łyżeczka czosnku granulowanego,

2 łyżki przyprawy do gulaszu,

½ łyżeczki kminku.

 

Przygotowanie:

Pokrojoną w kostkę wołowinę podsmażyć. Posiekaną cebulę zrumienić. Oba składniki połączyć, dodać kminek, czosnek, posiekane pomidory bez skórki, pokrojone w paski papryki i Przyprawę do gulaszu. Dolać ½ szklanki wody i dusić ok. półtorej godziny. W miarę potrzeby sos uzupełnić wodą. Gdy mięso jest miękkie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, kluseczki i przecier oraz 1,5 szklanki wody. Gotować ok. pół godziny. Podawać z chlebem.

 

Kluseczki:

5 łyżek mąki,

2-3 łyżki wody

 

zagnieść ciasto tak, aby nie przylegało do dłoni. Formować małr kuleczki i wrzucić je do wrzącej wody. Gotować ok. 10 min.

 

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin