Pieczona tarta z grzybami
Składniki na 10 porcji:
5 łyżeczek masła do gotowania
75 dag grzybów (Champignons de Paris)
1/3 szklanki białego wina
4 łyżeczki wyciśniętego soku z cytryny
5 łyżek białego roux
1/3 szklanki śmietany 28-proc.
sól
pieprz
1 dag świeżej natki pietruszki
pieczywo tostowe
Pokrojone w plasterki grzyby usmaż na maśle. Dodaj do nich sok z cytryny, wino i sól. Doprowadź do wrzenia i przykryj. Gotuj na wolnym ogniu przez 2 minuty. Następnie odlej płyn (nie pozwól, aby grzyby wystygły).
Do płynu dolej białe roux i dobrze wymieszaj. Gotuj na wolnym ogniu mniej więcej przez 10 minut. Dodaj śmietanę, posiekaną natkę pietruszki i grzyby. Przypraw do smaku.
W naczyniu poukładaj pieczywo tostowe i polej sosem. Teraz możesz już podawać.
MAXXDATA