Strzępiec.rtf

(7 KB) Pobierz
Strzêpiec

Strzępiec

 

Składniki:

40 dag mąki

20 dag cukru pudru

4 jaja

20 dag masła

2 łeczki proszku do pieczenia

2 łki kakao

30 dag powideł śliwkowych

10 dag orzechów włoskich

opakowanie Kisielu WINIARY (np. cytrynowy, żurawinowy, truskawkowy)

do dekoracji:

gotowa polewa czekoladowa

 

wymieszaną z proszkiem do pieczenia dokładnie posiekaj z masłem. Dodaj żółtka i cukier puder, zagnieć ciasto, podziel je na trzy części, przy czym jedną zabarw wsypanym kakao, ciasto włóż do zamrażalnika, co najmniej na 30 minut.

 

Przygotuj średniej wielkości tortownicę i wysmaruj jąuszczem, obsyp tartą buł. Z zamrażalnika wyjmij jedną białą część ciasta i zetrzyj ją nad formą na tarce o dużych oczkach. Zestrugane ciasto równo rozprowadź w tortownicy, lekko je przygniatając. Następnie wyłóż powidła śliwkowe, a na nie zetrzyj ciemną część ciasta, znów równo rozprowadź i posyp posiekanymi orzechami.

 

Z białek ubij pianę. Do sztywnej piany wsyp kisiel i delikatnie wymieszaj. Tą masą posmaruj drugą warstwę ciasta i przykryj trzecią - też startą na tarce i wyrównaną. Ciasto wstaw do gorącego piekarnika i piecz około 50 minut.

 

Upieczone i ostudzone udekoruj polewą czekoladową, przygotowaną według przepisu na opakowaniu.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin