Torcik z chleba
Składniki na 2 porcje:
6 kromek białego pieczywa bez skórki
6 łyżek powideł śliwkowych
2 jaja
2 łyżki mleka
łyżka śmietany
łyżeczka skórki startej z cytryny
2 łyżki masła
2 łyżki cukru
cynamon
sól
Jajka, mleko, śmietanę, skórkę z cytryny i szczyptę soli dokładnie rozbełtaj.
Kromki chleba posmaruj powidłami, złóż po 3 posmarowanymi stronami do środka. Tak przygotowany torcik namocz z obu stron w masie jajecznej.
Teraz podgrzej żaroodporne naczynie w mikrofali. Włóż masło i torciki, piecz z każdej strony po 30 sekund w mikrofali w 500 W. Wlej resztę masy, ponownie wstaw do mikrofalówki na 30 sekund, na koniec posyp cukrem i cynamonem.
MAXXDATA