Suflet z agrestu.rtf

(6 KB) Pobierz
Suflet z agrestu

Suflet z agrestu

 

Składniki:

50 dag dojrzałego agrestu

3 jaja

2 łki margaryny

10 łek cukru pudru

otarta skórka z cytryny

3 łki soku cytrynowego

10 łek tartej bułki

uszcz do formy

l

 

Agrest przebierz, opłucz i oczyść, po czym dokładnie rozgnieć w rondlu. Na koniec rozgotuj z wodą (3-4 łki) i starannie przetrzyj przez sito. Margarynę utrzyj z cukrem pudrem na pianę. Jaja rozbij, żółtka oddziel od białek. Żółtka dodawaj teraz po jednym do masła (cały czas ucierając), potem dodaj skórkę z cytryny i sok cytrynowy. Składniki wymieszaj z przecierem agrestowym. Białka ubij z odrobiną soli na bardzo sztywną pianę. Pianę i tartą buł delikatnie, lecz dokładnie wymieszaj z przecierem agrestowym.

 

Masę wlej do żaroodpornego naczynia wysmarowanego tłuszczem, napełniając go do połowy wysokości. Wstaw natychmiast do bardzo gorącego piekarnika i zapiekaj bez przykrycia około 20 minut.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin