Puchar z melona.rtf

(6 KB) Pobierz
Puchar z melona

Puchar z melona

 

Składniki:

2 małe melony

10 dag posiekanych migdałów

po 5 dag posiekanych orzechów włoskich i rodzynek

2 łki koniaku

kieliszek porto

2-3 gałązki świeżej mięty

 

Umyte i osuszone melony włóż do lodówki, po czym - dobrze schłodzone - poprzekrawaj na połówki, z których delikatnie wydrąż miąższ, a brzegi łupin dekoracyjnie ponacinaj w ząbki, zawiń w folię i umieść w lodówce. Natomiast miąższ melona, po usunięciu pestek, pokrój w kostkę lub łeczką wydrąż kulki, skrop połową wina, przykryj i też wstaw do lodówki.

 

Umyte i sparzone rodzynki zalej koniakiem. Wypełnij nimi łupiny melona, wymieszanymi z kulkami z miąższu, migdałami i orzechami; farsz skrop resztą wina i przybierz gałązkami mięty.

 

Przed podaniem deser ten wymaga mocnego schłodzenia.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin