Kurczak w fasoli.rtf

(6 KB) Pobierz
Kurczak w fasoli

Kurczak w fasoli

 

Składniki:

8 udek kurczaka

2 łki oleju

2 cebule

bek czosnku

łka koncentratu pomidorowego

50 dag pomidorów świeżych lub z puszki

pół szklanki czerwonego wina

przyprawa korzenna all spice

lub po szczypcie: startej gałki muszkatołowej oraz mielonych goździków i cynamonu

25 dag czerwonej fasoli z puszki

posiekana natka pietruszki

Bulion pieczony kurczak Instant WINIARY

pieprz

 

Udka natrzyj bulionem i pieprzem. Olej rozgrzej w dośćytkim rondlu i smaż najpierw kolejne porcje mięsa do czasu, aż zbrązowieją, potem zaś - pokrojoną w plastry cebulę i czosnek. Gdy wszystko będzie ciemnozłote, odlej nadmiar tłuszczu i dodaj koncentrat pomidorowy, posiekane pomidory (bez skórki), wino i przyprawę all spice. Teraz wszystko razem zagotuj.

 

Do żaroodpornego naczynia włóż udka i odsączoną fasolę, polej je przygotowanym sosem, ewentualnie doprawionym jeszcze solą i pieprzem. Naczynie nakryj i wstaw do średnio nagrzanego piekarnika (180°C) na około 45 minut. Podawaj posypane natką.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin