Klopsiki ziołowe z niespodzianką.rtf

(7 KB) Pobierz
Klopsiki zio³owe z niespodziank¹

Klopsiki ziołowe z niespodzianką

 

Składniki na 4 porcje:

40 dag mielonego mięsa z indyka

3 wątróbki drobiowe

2 małe jaja

2 łki bułki tartej

2 łki sosu sojowego

1,5 łeczki ziół prowansalskich

2 łki posiekanej natki pietruszki

2 ząbki czosnku

l

pieprz

olej do smażenia

panierka:

2 łki zmielonych orzechów laskowych

2 łki bułki tartej

 

Mielone mięso wyrób z jajkami, buł tartą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, sosem sojowym, a także z kilkoma łkami wody, natką i ziołami. Dopraw je do smaku pieprzem i solą.

 

tróbki usmaż na oleju, osącz na papierowym ręczniku i każ podziel na cztery równe części. Z mięsa wyrób niewielkie placuszki, na środku każdego połóż po kawałku wątróbki i uformuj kulki. Obtocz je w bułce tartej wymieszanej z orzechami i usmaż na rumiano na oleju. Podawaj z ziemniakami piure i surówką, np. z selera i marchwi.

 

Zraziki z mielonego mięsa indyka możesz też podawać na zimno jako elegancką przeskę, wtedy jednak musisz formować z mięsa mniejsze kulki. Wątróbkę możesz zastąpić oliwkami, pieczarkami, kostkami żółtego sera lub miniaturową marynowaną cebulką.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin