Risotto z indyka.rtf

(7 KB) Pobierz
Risotto z indyka

Risotto z indyka

 

Składniki:

35 dag upieczonego mięsa indyka

3 łki masła

łka oliwy z oliwek lub oleju roślinnego

cebula średniej wielkości

20 dag ryżu długoziarnistego

2,5 szklanki Rosołu królewskiego WINIARY

4 łki startego żółtego sera (gouda)

4 pomidory

liść laurowy

bek czosnku

świeżo zmielony pieprz

ponadto:

zielona sałata mieszana

 

Ryż umyj na sicie i dokładnie osącz, a mięso pokrój w centymetrową kostkę. Obierz cebulę i czosnek i drobno je posiekaj. Pomidory sparz i po zdjęciu skórki potnij na małe kawałki.

 

Rozgrzej w rondlu oliwę (olej) i masło, zeszklij cebulę i czosnek (2 minuty), dodaj ryż i smaż go, stale mieszając, póki nie wchłonie tłuszczu i nie zacznie się rumienić (około 5 minut). Wtedy wlej rosół, wrzuć pomidory i liść laurowy, doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu (na płytce ochronnej) przez 15 minut. W tym czasie przyrzą zieloną sałatę mieszaną.

 

Prawie miękki ryż (po wchłonięciu całego płynu) wymieszaj z pokrojonym mięsem, oprósz pieprzem i jeszcze trochę - przez 10 minut - podgrzej na małym ogniu. Na 2 minuty przed końcem gotowania dodaj starty ser.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin