Pierś indyka duszona z gruszkami.rtf

(7 KB) Pobierz
Pierœ indyka duszona z gruszkami

Pierś indyka duszona z gruszkami

 

Składniki na 10 porcji:

duża pierś indyka (1,5-2 kg)

puszka gruszek w syropie

3 łki brandy

kostka Rosołu drobiowego WINIARY

2 pomarańcze

3 łki rodzynek

4 marchewki

2 łki masła

5 ząbków czosnku

łeczka tymianku

pieprz

l

olej do smażenia

łeczka mąki

 

Mięso umyj, osusz, natrzyj solą i 3 ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę. W rondlu rozgrzej olej, obrumień mięso ze wszystkich stron, następnie dodaj: sok wyciśnięty z pomarańczy, filiżankę bulionu, tymianek, pieprz, brandy i masło. Wszystkie składniki duś pod przykryciem na średnim ogniu, kilkakrotnie obracając mięso.

 

Obraną marchew pokrój w plasterki, włóż do osobnego rondla, podlej sokiem z drugiej pomarańczy, filiżanką syropu z gruszek, osól, dodaj łeczkę masła i duś około 15 minut (marchew powinna pozostaćdrna). Gdy mięso będzie miękkie, dodaj rodzynki i resztę posiekanego czosnku. Po 2-3 minutach zdejmij z ognia

 

Wystudzone mięso pokrój w plastry i ułóż w żaroodpornym naczyniu. Udekoruj - wedle uznania -połówkami gruszek, marchewką i rodzynkami z sosu. Do sosu dodaj łeczkęki, całość wymieszaj i polej mięso.

 

Na pół godziny przed podaniem wstaw indyka do piekarnika i podgrzej w temperaturze 170°C. Tak przyrządzone mięso podawaj bez dodatków.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin