Ozór wołowy peklowany.rtf

(7 KB) Pobierz
Ozór wo³owy peklowany

Ozór wołowy peklowany

 

Składniki:

około 1 kg ozora wołowego

po łeczce saletry, cukru i suszonego tymianku

liść laurowy

kilka ziaren ziela angielskiego

3 łki soli

 

Dokładnie wyszoruj ozór szczoteczką, następnie opłucz i natrzyj solą wymieszaną z saletrą. Teraz możesz przeł go do kamiennego garnka.

 

Liść laurowy i ziele angielskie rozdrobnij w moździerzu i posyp ozór z wierzchu. Przykryj deseczką lub talerzem, obciąż i umieść w chłodnym miejscu lub lodówce na 7-8 dni. Przynajmniej raz dziennie obracaj mięso i nacieraj powstałym sosem. Następnie wyjmij ozór z garnka i włóż go na godzinę do dużej ilości zimnej wody. Po wymoczeniu włóż mięso do garnka, zalej taką ilością wrzącej wody, żeby było przykryte i ugotuj. Miękki ozór ostudź pod strumieniem zimnej wody i, po ściągnięciu skóry, ukośnie pokrój w cienkie plastry.

 

Podawaj na gorąco z piure i surówką z białej kapusty, cebuli i marchwi. Tak przyrządzony ozór możesz podawaćwnież na zimno jako elegancką przekąskę - z dodatkiem pieczywa i chrzanu lub sosu chrzanowego.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin