Polędwica po bremeńsku.rtf

(7 KB) Pobierz
Polêdwica po bremeñsku

Polędwica po bremeńsku

 

Składniki na 6 porcji:

1 kg polędwicy wołowej

l

por

marchewka

3 cebule

pół selera

1-2 łeczki konfitury z róży

2 łki smalcu

marynata:

pół litra czerwonego wina

2 szklanki wody

łeczka białego pieprzu (ziarna)

2 liście laurowe

pół laski cynamonu

4 łeczki herbaty różanej

3 goździki

 

Na początku przygotuj marynatę. Zagotuj w rondlu: wino, wodę, biały pieprz, liście laurowe, goździki, pół laski cynamonu i różaną herbatę. Wystudź.

 

Warzywa obierz, umyj, osusz, pokrój w kostkę. Polędwicę umyj, włóż do naczynia, obłóż warzywami, zalej przygotowaną wcześniej marynatą, następnie przykryj i odstaw na 12 godzin w chłodne miejsce.

 

Mięso i warzywa osącz, marynatę zachowaj. Mięso osusz, posól i zrumień na smalcu. Teraz dodaj warzywa, całość podsmaż.

 

Wlej marynatę. Mięso duś 30 minut, w połowie duszenia odwróć na drugą stronę. Mięso wyjmij, trzymaj w cieple. Sos przetrzyj przez sito, dodaj konfiturę i podgrzewaj, aż zgęstnieje. Jeśli trzeba, dopraw do smaku.

 

Polędwicę pokrój na plastry, polej sosem. Podawaj z makaronem i kalafiorem.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin