Zapiekanka z ziemniaków i boczku
Składniki:
1 kg ziemniaków
15 dag boczku
3 cebule
3 kwaśne jabłka
kawałek selera
10 dag startego żółtego sera
szklanka mleka
3 łyżki oleju
łyżka margaryny
sproszkowana papryka
pieprz
sól
Obraną cebulę i boczek pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż boczek z cebulą. Obrane i umyte ziemniaki pokrój na cienkie plasterki. Seler umyj i zetrzyj na tarce o dużych otworach. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne, zetrzyj na tarce.
Żaroodporne naczynie wysmaruj margaryną, ułóż w nim pół porcji ziemniaków, na nich pół porcji boczku z cebulą, jabłek i selera, posyp obficie serem.
Mleko wymieszaj z papryką, solą i pieprzem. Zapiekankę polej mieszaniną, zostawiając jej część. Następnie ułóż taką samą drugą warstwę, posyp resztą sera i polej pozostałym mlekiem. Potrawę zapiekaj w nagrzanym piekarniku przez 50-60 minut. Podawaj z surówką warzywną lub zieloną sałatą z pomidorami i ogórkiem.
MAXXDATA