Serdelki w cebulowym sosie
Składniki na 4 porcje:
40 dag serdelków
łyżka oleju
sos:
2 cebule
2 ząbki czosnku
3 łyżki oleju
szklanka Bulionu warzywnego WINIARY (z kostki)
łyżeczka nasion kopru
2 łyżki musztardy
sok z cytryny
sól
biały pieprz
Cebule obierz i umyj. Czosnek obierz i razem z cebulą pokrój w drobną kostkę, potem podsmaż chwilę na rozgrzanym oleju.
Podsmażoną cebulę i czosnek zalej bulionem. Gotuj około 10 minut, dopraw nasionami kopru, musztardą, solą, białym pieprzem i sokiem z cytryny. Serdelki podsmaż na rozgrzanym oleju i włóż do sosu. Zagotuj. Jeśli trzeba, dopraw do smaku. Podawaj z sosem i pieczywem lub ziemniakami.
Uwaga: sos cebulowy możesz zastąpić pomidorowym lub beszamelowym. W podobny sposób (zamiast serdelków) możesz też przyrządzić kiełbasę. Będzie smaczniejsza, jeśli przed podsmażeniem pokroisz ją w niezbyt cienkie plasterki.
MAXXDATA