Łosoś w jarzynach
Składniki na 4 porcje:
4 dzwonka łososia (80 dag)
2 duże cebule
średnia marchewka
mała pietruszka
seler
2 szklanki Bulionu warzywnego WINIARY (z kostki)
żółtko
2 łyżki masła
łyżka mąki pszennej
estragon
cukier, sól
do dekoracji:
2 gałązki natki pietruszki
Rybę umyj, osącz, posól i odstaw na 30 minut do lodówki. Obrane i umyte cebule potnij w piórka, a umyte i oczyszczone marchewkę, seler oraz pietruszkę - w cienkie słupki.
Umieść warzywa z rondlu wysmarowanym 1 łyżką masła, na wierzchu ułóż rybę i całość zalej bulionem warzywnym, posyp estragonem, wstaw do gotowania na przez 20 minut na małym ogniu. Teraz zrób zasmażkę: stop na patelni resztę masła, dodaj mąkę i energicznie je wymieszaj.
Odlej wywar z ugotowanej w warzywach ryby, a gdy wystygnie - rozprowadź nim zasmażkę, dopraw ją solą i cukrem i po 10 minutach gotowania zestaw z ognia i lekko ostudź. Otrzymany sos wymieszaj z żółtkiem i podgrzej.
Rybę z warzywami wyłóż na półmisek, polej sosem i przybierz natką pietruszki. Podawaj z ziemniakami z wody i sałatką z pomidorów.
MAXXDATA