Flądra po niemiecku.rtf

(6 KB) Pobierz
Fl¹dra po niemiecku

Flądra po niemiecku

 

Składniki:

1 kg fląder

2 szklanki mleka

3 łki mąki

pół szklanki śmietany

szklanka jasnego piwa

3 żółtka

łka posiekanej natki pietruszki

cukier

pieprz

l

olej do smażenia

 

Ryby spraw, umyj, przekrój wzdł, delikatnie usuń kręgosłupy, potem zdejmij skóry, zaczynając od ogonów. Zalej mlekiem, oprósz solą, pieprzem i odstaw w chłodne miejsce na 2-3 godziny.

 

Następnie wyjmij z mleka, osusz, obtocz w mące i usmaż z obu stron na gorącym oleju. Piwo wymieszaj dokładnie ze śmietaną, podgrzej (nie zagotowując!), wlewaj powoli do roztartych z cukrem żółtek, cały czas ubijając trzepaczką.

 

Ryby ułóż w żaroodpornym naczyniu, zalej sosem i zapiecz w gorącym piekarniku. Przed podaniem posyp natką pietruszki.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin