Potrawy z ryżu.doc

(36 KB) Pobierz
Potrawy z ryżu

Potrawy z ryżu

 

 

Przekładaniec ryżowy
Składniki:
1,5 szklanki ryżu, 3 kostki bulionu (lub 3 łyżki przyprawy do zup), 3 szklanki wody, 1/4 kilograma mielonego gotowanego mięsa lub zmielonej wędliny, sól, pieprz, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, szczypta mielonej papryki, 5 dag koncentratu pomidorowego, 5 dag masła lub margaryny, tłuszcz i tarta bułka do formy

Wykonanie:
W płaskim rondlu mocno rozgrzać 2 łyżki oliwy, wsypać suchy ryż, kilka minut smażyć, poruszając rondlem. Gdy ryż zacznie lekko żółknąć, dodać posiekaną cebulę, utarty czosnek i smażyć jeszcze chwilę. Wlać wrzątek wymieszany z rozpuszczonymi kostkami bulionowymi (lub przyprawą do zup), zamieszać, zagotować, szczelnie przykryć, ustawić na azbestowej (lub ochronnej) płytce na maleńkim ogniu. Gotować piętnaście minut. W tym czasie ryż powinien wchłonąć całą wodę. Jeśli pozostało jeszcze trochę wilgoci - gotować chwilę bez przykrycia, aby wyparowała.
W czasie kiedy ryż się gotuje, rozgrzać na patelni połowę tłuszczu, włożyć mięso lub wędlinę, wszystkie przyprawy i mieszając, smażyć na dużym ogniu około pięciu minut. Ogniotrwałe naczynie wysmarować tłuszczem i wysypać tartą bułką. Układać warstwami, na przemian: ryż, mięso, koncentrat, przy czym pierwszą i ostatnią warstwę powinien stanowić ryż. Na wierzchu posypać cieniutkimi wiórkami masła. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 20 minut i zapiekać. Podawać z surówką.

Kotlety z ryżu
Składniki:
2 szklanki ugotowanego ryżu, 2 jajka na twardo, 1 jajko surowe, 2 łyżki siekanego kopru (suszonego, solonego, mrożonego lub świeżego), 1 łyżka tłuszczu (masło, masło roślinne, olej), sól, pieprz do smaku, tarta bułka do obsypania, tłuszcz do smażenia

Wykonanie:
Jajka na twardo drobno posiekać i wymieszać z ryżem, dodając jajko surowe, tłuszcz, siekaną zieleninę oraz sól i pieprz do smaku. Z masy formować niezbyt duże kotleciki, obtaczać w bułce tartej i smażyć z obu stron. Podawać z pikantną surówką oraz ostrym sosem: pomidorowym, ogórkowym, korniszonowym lub grzybowym.

Ryż zapiekany z rodzynkami
Składniki:
1 szklanka ryżu, 1,5 szklanki wody, 2,5 szklanki mleka, 6 dag masła lub margaryny, 2 jajka, 2 łyżki cukru, cukier waniliowy, 2 płaskie łyżeczki mąki, 15 dag rodzynek, 2 dag masła do wysmarowania misy prodiża, bułka tarta, sól

Wykonanie:
Ryż bardzo dokładnie umyć, osączyć. Zagotować wodę z 1,5 szklanki mleka i 3 dag masła lub margaryny. Osolić do smaku, wsypać ryż. Gotować w odkrytym naczyniu, mieszając od czasu do czasu, aż woda wsiąknie w ryż.
Naczynie z ryżem zakryć, zawinąć w papier oraz koc, odstawić. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Zagotować pozostałe mleko. Stopione masło wymieszać z mąką, rozprowadzić wrzącym mlekiem, zagotować. Umyć i osączyć rodzynki. Ubić pianę z białek. Wysmarować misę prodiża masłem, wysypać bułką tartą, łącznie z kapturkiem, który należy ustawić pośrodku misy prodiża. Do utartych żółtek dodać sos mleczny, pianę z białek oraz rodzynki. Wymieszać. Wyłożyć do prodiża i zapiec. Zapiekankę można jeść gorącą lub zimną. Zimna lepiej smakuje latem.

Rybna zapiekanka pikantna
Składniki:
1 kilogram morskiej ryby (lub 80 dag filetów), 1/2 kilograma świeżej papryki, 1/2 kilograma pomidorów, 2 szklanki ugotowanego ryżu, 1 łyżka mąki, 1 łyżka tłuszczu - masła lub margaryny, 1 szklanka śmietany, trochę mleka lub sok cytrynowy, tarta bułka do wysypania formy, 1 łyżka siekanej zieleniny (natka, koperek), sól, sproszkowana papryka

Wykonanie:
Rybę sprawić, opłukać, pokroić ostrym nożem filety, skropić sokiem cytrynowym lub zalać na piętnaście minut mlekiem. Pokrajać w grubą kostkę (jak mięso na gulasz). Paprykę umyć, pokrajać na nieduże kawałki, odrzucając gniazda nasienne. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i również pokrajać w kostkę. Żaroodporne naczynie wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Układać warstwami: ryż, pomidory, paprykę, rybę oprószoną mąką i paprykę. Warstwę ryby przykryć ryżem, a całość zalać śmietaną wymieszaną z jajkiem. Zapiekać 30-40 minut. Podawać w naczyniu, w którym się zapiekało, z zieloną sałatą, przyprawioną oliwą oraz kwaskiem.

Potrawa z ryżu z groszkiem i parówkami
Składniki:
1 szklanka ryżu, 2 szklanki wody, 2 dag masła lub margaryny, mała puszka zielonego groszku, 25 dag parówek, 2 dag tłuszczu, cebula, łyżka koncentratu pomidorowego, sól, pieprz, zielenina

Wykonanie:
Umyty ryż ugotować na sypko. Drobno pokrajaną cebulę podsmażyć na tłuszczu, dodać obrane z osłonek, pokrajane w krążki parówki. Mieszając podsmażyć, a następnie dodać groszek razem z zalewą i krótko zagotować. Wymieszać z koncentratem pomidorowym, przyprawić do smaku solą oraz pieprzem. Włożyć ryż do groszku, wymieszać przy pomocy dwóch widelców, obsypać sporą ilością zielonej pietruszki.

Ryż smażony z jajkiem
Składniki:
3/4 szklanki ryżu, 1,5 szklanki wody, 5 łyżek oleju, 2 jajka, 2 łyżki przyprawy do zup w płynie, 10 dag drobnych pieczarek, kilka młodych cebulek lub spory pęczek szczypiorku albo zielonej pietruszki, sól

Wykonanie:
Ryż ugotować na sypko lub wykorzystać ugotowany poprzedniego dnia (około jednej szklanki). Na dość dużej patelni stopić tłuszcz (olej można zastąpić masłem roślinnym), wybić jajka. Gdy białka zaczną się ścinać, rozkłócić żółtka. Usmażone w ten sposób jajka pokrajać na patelni w cienkie paski. Wlać przyprawę do zup w płynie wymieszaną z łyżką wody, wsypać ryż, włożyć drobno pokrajaną zieleninę. Mieszając podgrzewać, aby potrawa była gorąca. Mieszać, najlepiej widelcem, aby nie rozgnieść miękkiego ryżu - powinien zachować kształt. Natychmiast podawać z zieloną sałatą lub inną surówką.

Ryż z wątróbkami
Składniki:
1,5 szklanki ryżu, 3 szklanki wody, 5 łyżek oleju,
10 dag cebuli, 25 dag wątróbek drobiowych, łyżka mąki, 3 dag masła, sól, pieprz, zielenina

Wykonanie:
Umyty ryż osączyć z wody, wysypać na ściereczkę, wysuszyć. Rozgrzać olej, wsypać ryż i mieszając, smażyć, aż nabierze złotej barwy. Wlać odmierzoną ilość wody, osolić. Gotować do chwili, gdy woda wsiąknie w ryż. Naczynie zakryć, zawinąć w papier i w koc, odstawić. Umyte wątróbki drobiowe osączyć, pokrajać w kostkę lub w słupki. Cebulę pokrajać w ćwiartki, podsmażyć na części oleju, wlać pół szklanki wody i gotować do całkowitego odparowania wody. Na dość mocno rozgrzanym oleju przed samym podaniem usmażyć oprószone mąką wątróbki, dodać cebulę i masło, osolić, oprószyć pieprzem. Wyłożyć wątróbki z cebulą na ryż, wymieszać za pomocą dwóch widelców. Mocno podgrzać. Podając, posypać potrawę dużą ilością natki pietruszki.

Baranina z ryżem
Składniki:
60 dag baraniny bez kości np. mięso z łopatki, 3 spore cebule, 4 ząbki czosnku, 4 łyżki oleju lub smalcu, sól, pieprz, szklanka ryżu, 3/4 szklanki przecieru pomidorowego, zielona pietruszka lub suszone liście selera

Wykonanie:
Baraninę pokrajać w dość grubą kostkę, cebulę w półkrążki, czosnek drobno posiekać. Na rozgrzany tłuszcz włożyć mięso, obrumienić, dodać cebulę oraz czosnek, krótko razem podsmażyć, podlać niewielką ilością wody i dusić, aby mięso nieco zmiękło. Ryż umyć, wsypać do baraniny, wlać przecier pomidorowy, dolać tyle wody, aby przykryła mięso i ryż. Wstawić do piekarnika lub prodiża, albo ustawić naczynie na bardzo małym ogniu na siatce azbestowej. Dusić jeszcze razem około 35 minut bez dodatkowego mieszania potrawy. Posypać po wierzchu pieprzem, solą, zielonymi, suszonymi listkami selera lub tymianku, wymieszać. Podawać z dodatkiem surówki z porów lub kwaszonej kapusty.

Ryż zapiekany z owocami
Składniki:
1,5 szklanki ryżu, 3 szklanki wody, 7 dag masła lub margaryny, 3 jajka, 3 łyżki cukru, cukier waniliowy lub cynamon mielony, 2 łyżki bułki tartej, 60 dag jabłek lub śliwek węgierek, szklanka śmietany, sól

Wykonanie:
Umyty ryż wsypać do wrzącej wody z 3 dag masła, ugotować na sypko. Całe jajka utrzeć z cukrem oraz cukrem waniliowym lub cynamonem. Jabłka obrać, podzielić na ćwiartki, pokrajać w plasterki, śliwki przepołowić, oddzielić pestki. Wysmarować formę tłuszczem (3 dag), wysypać bułką tartą. Ryż wymieszać z masą jajeczną, połowę wyłożyć do przygotowanej formy. Ułożyć na nim równą warstwą owoce, przykryć pozostałym ryżem, skropić tłuszczem i posypać bułką tartą. Zapiec w mocno nagrzanym piekarniku, tak, by powierzchnia lekko się zrumieniła. Nakładać porcje i polewać śmietaną.

Ryż na słodko
Składniki:
2 szklanki ryżu, szklanka wody, 4 szklanki mleka, 3 łyżki cukru, łyżka masła lub margaryny, sól, cukier waniliowy lub cynamon, śmietana lub sok owocowy albo dżem

Wykonanie:
Ryż wymieszać, osączyć. Zagotować mleko z wodą oraz tłuszczem, wsypać ryż, osolić do smaku. Na bardzo małym ogniu, a najlepiej na siatce azbestowej, w naczyniu z grubym dnem gotować bardzo powoli, aż ryż częściowo się rozklei. Wtedy wsypać cukier oraz cukier waniliowy albo odrobinę cynamonu, wymieszać. Polać sokiem lub obłożyć dżemem, przecierem owocowym lub śmietaną.

Kotlety mięsno-ryżowe
Składniki:
30 dag mięsa wieprzowego bez kości, 1,5 szklanki ugotowanego na sypko ryżu, 2 małe cebule, 2 łyżki oliwy, jajko, smalec

Wykonanie:
Mięso zemleć w maszynce, cebulę podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu. Do mięsa dodać: cebulę, ryż, jajko, sól i pieprz. Dokładnie wyrobić. Z przygotowanej masy formować owalne kotlety, obtaczając je w bułce tartej. Smażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu, a po usmażeniu wstawić z rondlem na kilka minut do piekarnika. Podawać z ziemniakami oraz z surówkami. Są bardzo smaczne z dodatkiem sosu grzybowego lub pomidorowego.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin