Karpatka.doc

(80 KB) Pobierz
Karpatka

Karpatka

Sk艂adniki na ciasto:

聽聽聽聽聽聽聽聽 1 szklanka wody

聽聽聽聽聽聽聽聽 p贸艂 kostki mas艂a (125 g)

聽聽聽聽聽聽聽聽 1 szklanka m膮ki pszennej

聽聽聽聽聽聽聽聽 5 jajek

聽聽聽聽聽聽聽聽 1 艂y偶eczka proszku do pieczenia

Mas艂o rozpu艣ci膰 w garnku, dola膰 wod臋, doprowadzi膰 do wrzenia. Wsypa膰 m膮k臋 i chwil臋 uciera膰 do powstania g臋stej masy. Po lekkim przestudzeniu wbija膰 jajka i miksowa膰. Gotow膮 mas臋 podzieli膰 na 2 cz臋艣ci. Blach臋 o wymiarach 32 x 23 cm wysmarowa膰 t艂uszczem i obsypa膰 kasz膮 mann膮 (uwaga: nie wyk艂adamy papierem, ci臋偶ko potem papier oddzieli膰 od ciasta). Jedn膮 cz臋艣膰 ciasta rozprowadzi膰 na blaszce (ciasto jest klej膮ce, ale takie ma by膰). Piec w temperaturze 200潞C przez oko艂o 25 - 30 minut (w trakcie pieczenia nie otwiera膰 piekarnika!). Najlepiej - by ciasto styg艂o jeszcze w piekarniku, cho膰 ja si臋 do tego nie stosuj臋. W ten sam spos贸b upiec drug膮 cz臋艣膰 ciasta.

Sk艂adniki na krem:

聽聽聽聽聽聽聽聽 3 szklanki mleka

聽聽聽聽聽聽聽聽 3/4 szklanki cukru

聽聽聽聽聽聽聽聽 1/2 kostki mas艂a (uwaga: je艣li lubicie bardziej ma艣lane kremy dodajcie wi臋cej mas艂a)

聽聽聽聽聽聽聽聽 1 cukier waniliowy - 16 g

聽聽聽聽聽聽聽聽 4 艂y偶ki m膮ki pszennej, z lekk膮 'g贸rk膮' (da艂am krupczatk臋, uwaga: je艣li mieszkasz w UK nie dodawaj 'plain flour' - krem b臋dzie mia艂 szary kolor)

聽聽聽聽聽聽聽聽 5 艂y偶ek m膮ki ziemniaczanej (z lekk膮 'g贸rk膮')

聽聽聽聽聽聽聽聽 4 jajka

Ponadto:

聽聽聽聽聽聽聽聽 cukier puder do posypania

Zagotowa膰 2 szklanki mleka z cukrami i mas艂em. Pozosta艂膮 szklank臋 zmiksowa膰 z jajkami i m膮k膮, po czym wla膰 do gor膮cego mleka. Gotowa膰 1 - 2 minuty, energicznie mieszaj膮c, by si臋 nie porobi艂y grudki.

Gor膮cy krem wyla膰 na jeden upieczony wcze艣niej p艂at ciasta (zostawiaj膮c po bokach wolne 2 cm - po na艂o偶eniu drugiego p艂atu ciasta krem by wyp艂yn膮艂), przykry膰 drugim. Ostudzi膰. Opr贸szy膰 cukrem pudrem.

Smacznego :)

karpatka

...
Zg艂o艣 je艣li naruszono regulamin