Grzybki-Papryka-Buraczki marynowane.doc

(29 KB) Pobierz
GRZYBY MARYNOWANE:

GRZYBY MARYNOWANE:

 

Marynata:

 

1 litr octu 5% (jeśli jest 10% to dajemy pół litra octu i pół litra wody )

2 szklanki cukru,

3 liście laurowe

5-6 ziarenek  ziela angielskiego

Wszystkie składniki do marynaty zagotowujemy razem .

 

Grzybki (obojętnie jakie), oczyścić , porządnie wypłukać w wodzie i wrzucić na wrzącą , lekko posoloną wodę i gotujemy (żeby nie były za bardzo miękkie); następnie odcedzamy i spłukujemy zimną wodą.

 

Na kipiącą marynatę wrzucamy te wcześniej ugotowane grzyby , niech troszkę postoi w tej zalewie ( można grzybki w zalewie  zostawić do następnego dnia) . Jeśli zauważymy , że zalewa jest mętna i za bardzo ciagnąca się , można ja zlać i zagotować raz jeszcze nowa zalewę. Jeśli uważamy , że jest dobra – zostawiamy ją. Grzybki nakładamy do słoiczków , zalewamy marynatą , zakręcamy dobrze słoiczki(można pod zakrętki dać cieńką folie – mamy wówczas pewność , że zakretka nie puści ).

 

Na następny dzień zlewamy z grzybów tą marynatę i samą marynatę zagotowujemy raz jeszcze.

 

Na spód baniaczka w którym będę zagotowywać słoiczki, wkładam te jednorazowe ręczniki lub szmatkę, następnie ustawiam słoiczki , wlewam do baniaczka zimną wodę- tyle wody, by zakryło ¾ słoiczka,

Gotować 10 minut od chwili kipnięcia wody w baniaczku.

…………………………………………

Buraczki czerwone konserwowe:     można później też jeść do ziemniaków, gotować  Też z tego barszcz

 

 

Buraczki średniej wielkości umyć, ugotować i obrać ze skórek.

 

Marynata:

3i1/2 szklanka wody

1 szklanka octu 10%

1 łyżka sli 1 łyżka cukru

wszystko razem zagotować.

Buraczki ułozyć do wiścików, zalać gorącą marynatą, zakręcić słoiczki, wstawić do baniaczka z zimną wodą i gotować od chwil wrzenia – 10 minut.

…………………………………………………..

 

 

 

 

Ogórki kiszone:

 

5 i ½ dkg soli białej kuchennej(nie jodowanej) zalać litrem zimnej wody i zagotować.

 

Ogórki umyć i napychać do słoiczków, następnie do kazdego słoiczka dać: 1 listek czarnej porzeczki, 1 listek wiśni, 2 żbki obranego czosnku, jeżeli się ma to kawałeczek surowego chrzanu, koronkę kopru,  zalewamy gorącą,jeszcze wrzącą marynatą i szybciutko dobrze zakręcamy słoiczki.

 

Papryka marynowana:

 

 

2 kg papryki czerwonej lub żółtej

½ litra octu 6%

½ litra wody

1 płaska łyżka soli

2 łyżki cukru lub jak woli się słodsze to 8 łyżek

ziele angielskie, pieprz, liść laurowy –

To wszystko razem zagotować

 

umyte strąki papryki przekroć na pół, wypestkować i ułozyć ciasno w słoikach., zalewać przegotowaną marynatąi szczelnie zakręcać słoiczki. Słoiczki wstawić do baniaczka z wodą i od chwili kipnięcia wody, gotować 10 minut, gdy mamy zieloną paprykę to tylko 7 minut

……………………………………………………

Pyszna sałatka z grzybów- można jeść na zimno lub na ciepło:

 

Oojętnie jakie grzyby, oczyścić , wypłukać i ugotować do miękkości. Ma być cały druszlak ugotowanych grzybów.

 

Osobno:  6 duzych obranych cebul pokroić w kostkę i ugotować z jedną szklanką oleju., dodać do tego 3 ziela angielskie, 1 listek laurowy, następnie dodać ½ szklanka octu, 2 łyżki cukru, pieprz i vegetę do smaku, następnie dodać surową papryk ę pokrojoną w kostkę, na końcu dodać słoik przecieru pomidorowego i doprawić solą. T ma zakipieć a następnie mieszamy to wszystko z grzybami.

Nakładamy do słoiczkówi zagotowujemy tak samo jak marynowane grzybki.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin