Marynata:
1 litr octu 5% (jeśli jest 10% to dajemy pół litra octu i pół litra wody )
2 szklanki cukru,
3 liście laurowe
5-6 ziarenek ziela angielskiego
Wszystkie składniki do marynaty zagotowujemy razem .
Grzybki (obojętnie jakie), oczyścić , porządnie wypłukać w wodzie i wrzucić na wrzącą , lekko posoloną wodę i gotujemy (żeby nie były za bardzo miękkie); następnie odcedzamy i spłukujemy zimną wodą.
Na kipiącą marynatę wrzucamy te wcześniej ugotowane grzyby , niech troszkę postoi w tej zalewie ( można grzybki w zalewie zostawić do następnego dnia) . Jeśli zauważymy , że zalewa jest mętna i za bardzo ciagnąca się , można ja zlać i zagotować raz jeszcze nowa zalewę. Jeśli uważamy , że jest dobra – zostawiamy ją. Grzybki nakładamy do słoiczków , zalewamy marynatą , zakręcamy dobrze słoiczki(można pod zakrętki dać cieńką folie – mamy wówczas pewność , że zakretka nie puści ).
Na następny dzień zlewamy z grzybów tą marynatę i samą marynatę zagotowujemy raz jeszcze.
Na spód baniaczka w którym będę zagotowywać słoiczki, wkładam te jednorazowe ręczniki lub szmatkę, następnie ustawiam słoiczki , wlewam do baniaczka zimną wodę- tyle wody, by zakryło ¾ słoiczka,
Gotować 10 minut od chwili kipnięcia wody w baniaczku.
…………………………………………
Buraczki czerwone konserwowe: można później też jeść do ziemniaków, gotować Też z tego barszcz
Buraczki średniej wielkości umyć, ugotować i obrać ze skórek.
3i1/2 szklanka wody
1 szklanka octu 10%
1 łyżka sli 1 łyżka cukru
wszystko razem zagotować.
Buraczki ułozyć do wiścików, zalać gorącą marynatą, zakręcić słoiczki, wstawić do baniaczka z zimną wodą i gotować od chwil wrzenia – 10 minut.
…………………………………………………..
Ogórki kiszone:
5 i ½ dkg soli białej kuchennej(nie jodowanej) zalać litrem zimnej wody i zagotować.
Ogórki umyć i napychać do słoiczków, następnie do kazdego słoiczka dać: 1 listek czarnej porzeczki, 1 listek wiśni, 2 żbki obranego czosnku, jeżeli się ma to kawałeczek surowego chrzanu, koronkę kopru, zalewamy gorącą,jeszcze wrzącą marynatą i szybciutko dobrze zakręcamy słoiczki.
Papryka marynowana:
2 kg papryki czerwonej lub żółtej
½ litra octu 6%
½ litra wody
1 płaska łyżka soli
2 łyżki cukru lub jak woli się słodsze to 8 łyżek
ziele angielskie, pieprz, liść laurowy –
To wszystko razem zagotować
umyte strąki papryki przekroć na pół, wypestkować i ułozyć ciasno w słoikach., zalewać przegotowaną marynatąi szczelnie zakręcać słoiczki. Słoiczki wstawić do baniaczka z wodą i od chwili kipnięcia wody, gotować 10 minut, gdy mamy zieloną paprykę to tylko 7 minut
……………………………………………………
Pyszna sałatka z grzybów- można jeść na zimno lub na ciepło:
Oojętnie jakie grzyby, oczyścić , wypłukać i ugotować do miękkości. Ma być cały druszlak ugotowanych grzybów.
Osobno: 6 duzych obranych cebul pokroić w kostkę i ugotować z jedną szklanką oleju., dodać do tego 3 ziela angielskie, 1 listek laurowy, następnie dodać ½ szklanka octu, 2 łyżki cukru, pieprz i vegetę do smaku, następnie dodać surową papryk ę pokrojoną w kostkę, na końcu dodać słoik przecieru pomidorowego i doprawić solą. T ma zakipieć a następnie mieszamy to wszystko z grzybami.
Nakładamy do słoiczkówi zagotowujemy tak samo jak marynowane grzybki.
Rudowlosa12