Konfitura z pigwy.doc

(163 KB) Pobierz
Składniki:

Konfitura z pigwy

 

6 słoiki po 1/41

 

Składniki:

2 kg pigwy

2 kg cukru opakowanie żelfixu

Kilka goździków

 

Przygotowanie:

Pigwę umyć, obrać, po­kroić na cząstki, usunąć gniazda nasienne. Pokro­jone owoce włożyć do garnka, zalać zimną wo­da, gotować na małym ogniu, aż zmiękną. Z cukru i 11 wody ugo­tować gęsty syrop. Pigwę osaczyć dokładnie na sicie, włożyć do naczynia z syropem, przykryć, od­stawić na 24 godziny. Owoce wyjąć, syrop za­gotować. Włożyć owoce, całość zagotować. Zesta­wić z ognia, odstawić na 10 min. Powtórzyć czyn­ności jeszcze trzy razy. Dodać żelfix i goździki, wymieszać. Ostudzić, przełożyć do słoików, dokładnie zamknąć.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin