Kieliszki napełniamy do połowy albo 2/3 ich wysokości, aby zapach miał się gdzie gromadzić. Aromat wina koncentruje się bowiem u szczytu kieliszka. Pieniące się trunki musujące wlewa się na raty - najpierw odrobinkę, następnie do 3/4 wysokości kieliszka.
■ Wino pijemy powoli małymi łykami, delektując się jego aromatem i smakiem.
■ Kieliszki z winami schłodzonymi (białymi, musującymi i ziołowymi) trzymamy za nóżkę, aby nie ogrzewać napoju dłonią, natomiast z czerwonymi - za czaszę lub za nóżkę.
■ Popijając wino w gronie rodziny lub przyjaciół nie musimy zbytnio przejmować się etykietą. Pijmy takie wino, jakie lubimy, i do takich potraw, do jakich nam smakuje.
Degustacja wina składa się z trzech części: Analiza wzrokowa pozwala ocenić wygląd wina, jego kolor, przejrzystość, blask, intensywność i płynność. Analiza zapachowa służy ocenie bogactwa aromatycznego wina. Zapachy dzielimy na podstawowe - pochodzące z odmiany winogron, wtórne - powstałe w trakcie fermentacji i trzeciorzędne - powstałe w trakcie dojrzewania wina. Analiza smakowa to najbardziej skomplikowany z trzech etapów. Należy przede wszystkim zwrócić uwagę na równowagę, przy czym w zależności od rodzaju wina, zwracamy uwagę na różne elementy:- w winach białych oceniamy równowagę kwasów i cukru, - w winach likierowych - równowagę kwasów, cukru i alkoholu, - w winach czerwonych - równowagę kwasów, cukru i garbników.
aos.artur