Przepis na 5 litrów wina:
Wino z Kukurydzy
2 duże cytryny
0,6 kg. Zmiażdżonej kukurydzy
1,2 kg. Cukru
0,5 kg. Rodzynek
Drożdże winne
2g. Pożywki
Umieść w naczyniu zmiażdżoną kukurydzę, rozdrobnione rodzynki, pokrojone cytryny i cukier. Wlej na to gotującą się wodę i dobrze wymieszaj, tak by cały cukier się rozpuścił. Gdy miazga ostygnie, dodaj drożdże i pożywkę. Po kilku dniach fermentacji w miazdze, odcedź płyn i fermentuj w baniaku.
12 surowych kolb kukurydzy
Sok z 1 cytryny
1,5 kg. Cukru
2g. pożywki
Kolby kukurydzy zalej wrzącą wodą, przykryj pokrywką i zostaw na 24 godziny. Po upływie tego czasu usuń kolby, do cieczy dodaj cukier, sok z cytryny, drożdże i pożywkę. Fermentacja trwa około 10 tygodni.
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
ewelka3101