Kruche ciasto z nadzieniem z kurczeciaPorcja dla 4 osob. Czas pryyg=otoe. 1 godz.Ciasto:300 g maki.150 g masla,3 surowe zoltka,tluszcz do smarowania tortownicy,1 rozmacone jajo,szczypta soli.Nadzienie:500 g piersi z kurczecia,100 g wedzonego boczku pokrojonego w cienkie plasterki,1 cebula,1 marchew,1 galazka selera,100 g zielonego groszku,3 lyzki oliwy,30 g masla,b200 ml bulionu,1 lyzka maki,sol, pieprz,sok z 1 cytrynym1. Make przesiac na stolnice, dodac maslo i starannie posiekac. Dodac zoltka,sol, zagniesc ciasto, odstawic na 30 min w chlodne miejsce.2. Marchew obraclk, umyc i pokroic w plasterki, Cebule obrac i pokroic w platkiLodyge selera oplukac i pokroic w plasterki. Piersi kurczecia pokroic w spore kawalki, lekko osolic i obtoczyc w mace. W pojemnym rondlu rozgrzac oliwei maslo. Zasmazac na nich jarzyny 5 min. Dodac kawalki kurczecia i obsmazacje na malym ogniu na jasnozloty kolor. Zalac goracym bulionem, dodac groszeksok z cytryny, po czym dusic na wolnym ogniu pod przykryciem 30 min.3. Schlodzone ciasto podzielic na 2 kawalki w proporcji 2,5:1 i rozwalkowac naplacki o grubosci 3-4 mm.4. Wiekszym, wylepic natluszczona tortownice. Na dnie ulozyc warstwe plasterkowboczku, a na niej kawalki podduszonego kurczecia, wraz z jarzynami, w ktorych sie dusilo. Przykryc mniejszym plackiem ciasta,dokladnie zalepicbrzegi,a w srodku uformowac otwor o srednicy 4-6 cm.Posmarowac rozmaconym jajem,5. Piec w nagrzanym do temp.200żC piekarniku przez 25 min.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 3 "Kuchnia włoska", strona 52.
plesewa