Paczki liliiPorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 35 min.350 g krewetek obranych ze skorupek, swiezych lub z puszki,100 g luskanych orzechow wloskich,1 duzy kawalek imbiru lub 1 i 1/2 lyzki imbiru w proszku,2 cebulki dymki,bialko z 1 jaja,2 lyzeczki maki ziemniaczanej,1/2 lyzki sherry,sok z 1 cytryny,szczypta soli,olej do smazenia.1. Krewetki i orzechy drobno posiekac. Cebulki i imbir obrac i drobno poszatkowac.2. Bialko ubic na sztywna piane.3. Wymieszac ze soba krewetki, orzechy, cebulki, imbir, sol i sherry. Dodacpiane z bialka i make ziemniaczana. Wszystko starannie wymieszac.4. Z uzyskanej masy formowac kuleczki wielkosci orzecha wloskiego.5. Gotowe kuleczki smazyc w duzej ilosci silnie rozgrzanego oleju przez 2-3minuty.6. Osaczyc z nadmiaru tluszczu i skropic sokiem z cytryny.7. Podawac natychmiast.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 1 "Kuchnia chińska", strona 46.
Mniecio