Salatka rosyjskaPorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz.100 g miesa z szyjek rakowych lub miesa krabow,30 g filetow anchois,1 marchew,1 korzen selera,1 maly burak,5 pieczarek,2 kartofle ugotowane w mundurkach,3 lyzki zielonego groszku,1 ogorek malosolny,80 g czarnych i zielonych oliwek,2 lyzki kaparow,20 g czerwonego kawioru,6 lyzek oliwy,1 lyzka octu winnego,pieprz, sol, cukier.1. Marchew, burak i korzen selera obrac, umyc i pokroic w niewielka kostke. Warzywa te, a takze zielony groszek, zasmazyc przez 4 min na 2 lyzkach rozgrzanej oliwy. Wyjac, osaczyc z tluszczu, przelozyc do rondelka, dodac 1 lyzke cukru i 120 ml wody. Gotowac na malym ogniu do calkowitego odparowania.2. Kartofle obrac i pokroic w kostke tej samej wielkosci co pozostale warzywa.Ogorek obrac, wypestkowac i pokroic w identyczna kostke. Oliwki wypestkowaci pokroic w cienkie plasterki.3. Grzyby umyc, oczyscic i pokroic w platki, po czym osolic.4. Mieso rakow badz krabow pokroic w drobne kawaleczki. Anchois wymoczyc, odcisnac i pokroic w cienkie paseczki.5. Wszystkie wymienione skladniki (poza oliwkami) dokladnie wymieszac, skropicoctem i reszta oliwy. Dodac kapary, osolic, doprawic pieprzem i ponowniewymieszac.6. Salatke ulozyc w salaterce, przybrac oliwkami i kawiorem. Osobno podac sosmajonezowy.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 2 "Kuchnia rosyjska", strona 12.
Mniecio