SMAŻONA RYBA.doc

(25 KB) Pobierz

Smażona ryba z warzywami i sosem sojowo-owocowym

 

Czas przygotowania: 1 godz.

Czas marynowania: ok. 10 min

Proporcje: dla 4 osób

 

Skomplikowany przepis, z wieloma składnikami, ale warto spróbować, bo smakuje znakomicie.

 

Składniki:

500g filetów rybnych (twoich ulubionych)

1 średnia marchew, pocięta w paski lub grubo starta

1 średni zielony ogórek, pocięty w paski

1 cebula, grubo posiekana

2 średnie pomidory, posiekane w półplasterki

4 plasterki ananasa, każdy pocięty na 8 kawałków

1/2 puszki kiełków sojowych

1cm imbiru, posiekanego lub startego

2 łyżki japońskiego sosu sojowego

sól, pieprz

1/2 szklanki mąki

olej do smażenia

 

Składniki na sos:

1 pomarańcza

1 cytryna

1 ząbek czosnku, posiekany

1 łyżka koncentratu pomidorowego

5 łyżek sake (jako zamiennik sherry lub wytrawane białe wino)

1 łyżeczkę miodu

2 łyżki soku ananasowego

1 łyżka japońskiego sosu sojowego

1 łyżka mąki ziemniaczanej

szczypta pieprzu i soli

1 łyżka oleju do smażenia

 

Przygotowanie:

 

Zaczynamy od sosu. Najpierw obieramy pomarańczę i cytrynę. Dzielimy na cząstki, następnie ścinamy grzbiety cząstek i obieramy z błonek. Następnie obrane kawałki siekamy na talerzu (tak, żeby zebrać także sok, który wycieknie). Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, zarumieniamy czosnek i dodajemy koncentrat, sake, miód i sok z ananasa. Mieszamy i zagotowujemy. Skrobię mieszamy z sosem sojowym, dodajemy do sosu na patelni, zagotowujemy, żeby się zagęścił. Na koniec dodajemy pomarańczę i cytrynę, doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy, gotujemy jeszcze 30 sek. Sos gotowy. Odstawiamy. Musimy go podgrzać jeszcze raz tuż przed podaniem ryby.

Filety pokroić na kawałki wielkości kotleta (wiele filetów jest akurat tej wielkości, więc obędzie się bez cięcia). Posypać solą, pieprzem i polać 1 łyżką sosu sojowego. Odstawić.

W czasie, gdy ryba się marynuje przygotowujemy warzywa.

Mąkę wsypujemy na płaski talerz. Na patelni rozgrzewamy cienką warstwę oleju, obtaczamy kawałki ryby w mące i smażymy na oleju po 1,5-2 min z każdej strony (aż się lekko zarumieni). Osączamy na kawałku papieru kuchennego, odkładamy w ciepłe miejsce (ja np. kładę kawałki ryby na jeden talerz i wkładam je do mikrofalówki - małe pomieszczenie trzyma ciepło).

W woku lub na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, dodajemy cebulę, imbir i dusimy na lekkim ogniu ok. 2 min. Dodajemy pomidory, marchewkę, kiełki sojowe i ananasa, dodajemy 1 łyżkę sosu sojowego. Dusimy, mieszając od czasu do czasu 2 min.

Warzywa układamy na talerzu, kładziemy kawałek ryby i polewamy podgrzanym sosem. Danie serwować z ryżem, najlepiej japońskim ryżem okrągłoziarnistym (takim samym jak do sushi).

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin