CHLEB-przepisy(1).doc

(55 KB) Pobierz

Chleb razowy

Składniki na 450 gramowy bochenek chleba.

Składniki:

·             140 ml wody

·             1/3 małej łyżki soli

·             1 i 1/2 dużej łyżki cukru

·             1 i 1/2 dużej łyżki masła

·             2 kubki mąki razowej

·             1 i 2/3 dużej łyżki mleka w proszku

·             1/4 małej łyżki ulepszacza

·             1 mała łyżka suchych drożdży

Przygotowanie: Do pojemnika wlej wodę i dodaj cukier, sól, masło, mąkę razową, mleko w proszku, ulepszacz i suche drożdże. Sól i cukier wsyp w narożnik pojemnika.  Wydrąż dołek w mące i włóż tam drożdże. Dołek nie może być zbyt duży i głęboki aby drożdże nie dostały się do soli i wody.

 



Chleb jogurtowy

Składniki na 450 gramowy bochenek

·             50 ml wody

·             1/2 małej łyżki soli

·             1 i 1/2 dużej łyżki cukru

·             1 i 1/2 dużej łyżki masła

·             2 kubki białej mąki

·             100 g jogurtu naturalnego

·             1/4 małej łyżki ulepszacza

·             1 mała łyżka suchych drożdży

 

Przygotowanie: W pojemniku umieścić wodę, cukier, sól, masło, mąkę, jogurt, ulepszacz i suche drożdże. Najlepiej jest wsypać sól i cukier w narożnik pojemnika, wydrążyć dołek w mące i włożyć tam drożdże. Dołek nie może być zbyt duży i głęboki aby drożdże nie dostały się do soli i wody.

 

Chleb tradycyjny

Jest to pieczywo najprostsze w wykonaniu. Podane składniki są na 450 gramowy bochenek.

Składniki:

·             140 ml wody

·             1/3 małej łyżki soli

·             1 i 2/3 dużej łyżki cukru

·             1 i 2/3 dużej łyżki masła

·             2 kubki białej mąki

·             1 i 2/3 dużej łyżki mleka w proszku

·             ½ małej łyżki ulepszacza

·             1 mała łyżka suchych drożdży.


Przygotowanie: Do pojemnika wlej wodę. Dodaj cukier, sól, masło, mąkę, mleko w proszku i suche drożdże. Sól i cukier wsyp w narożnik pojemnika. W mące zrób mały dołek i wsyp do niego ulepszacz i drożdże. Drożdże nie powinny się połączyć z solą i wodą.

Chleb francuski

Z podanych składników wyjdzie 450 gramowy bochenek chleba.

Składniki:

·             130 ml wody

·             2/3 małej łyżki soli

·             1 i ½ dużej łyżki cukru

·             ½ dużej łyżki masła

·             2 kubki białej mąki

·             1 i 2/3 dużej łyżki mleka w proszku

·             ½ małej łyżki ulepszaczy

·             1 mała łyżka suchych drożdży


Przygotowanie: W pojemniku umieść wodę, mąkę, masło, mleko w proszku, ulepszacz i suche drożdże. Sól i cukier umieść w wydrążonym w narożniku pojemnika dołku. Dołek nie może być zbyt duży i głęboki, aby drożdże nie połączyły się z wodą i solą.

Słodki chleb

Z podanych składników upieczesz 450 gramowy chleb.
Składniki:

·             140 ml wody

·             2 i ½ dużej łyżki soli

·             ¼ małej łyżki cukru

·             1 i 2/3 dużej łyżki masła

·             2 kubki białej mąki

·             1 i 2/3 dużej łyżki mleka w proszku

·             ½ małej łyżki ulepszacza

·             1 mała łyżka drożdży


Przygotowanie: Do pojemnika wlej wodę. Dodaj cukier, sól, masło, mąkę, mleko w proszku, ulepszacz i suche drożdże. Sól i cukier umieść w narożniku pojemnika. Wydrąż dołek w mące i umieść tam suche drożdże. Dołek nie może być zbyt duży i głęboki aby drożdże nie dostały się do soli i wody.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin