Składniki na 450 gramowy bochenek chleba.
Składniki:
· 140 ml wody
· 1/3 małej łyżki soli
· 1 i 1/2 dużej łyżki cukru
· 1 i 1/2 dużej łyżki masła
· 2 kubki mąki razowej
· 1 i 2/3 dużej łyżki mleka w proszku
· 1/4 małej łyżki ulepszacza
· 1 mała łyżka suchych drożdży
Przygotowanie: Do pojemnika wlej wodę i dodaj cukier, sól, masło, mąkę razową, mleko w proszku, ulepszacz i suche drożdże. Sól i cukier wsyp w narożnik pojemnika. Wydrąż dołek w mące i włóż tam drożdże. Dołek nie może być zbyt duży i głęboki aby drożdże nie dostały się do soli i wody.
Składniki na 450 gramowy bochenek
· 50 ml wody
· 1/2 małej łyżki soli
· 2 kubki białej mąki
· 100 g jogurtu naturalnego
Przygotowanie: W pojemniku umieścić wodę, cukier, sól, masło, mąkę, jogurt, ulepszacz i suche drożdże. Najlepiej jest wsypać sól i cukier w narożnik pojemnika, wydrążyć dołek w mące i włożyć tam drożdże. Dołek nie może być zbyt duży i głęboki aby drożdże nie dostały się do soli i wody.
Jest to pieczywo najprostsze w wykonaniu. Podane składniki są na 450 gramowy bochenek. Składniki:
· 1 i 2/3 dużej łyżki cukru
· 1 i 2/3 dużej łyżki masła
· ½ małej łyżki ulepszacza
· 1 mała łyżka suchych drożdży.
Przygotowanie: Do pojemnika wlej wodę. Dodaj cukier, sól, masło, mąkę, mleko w proszku i suche drożdże. Sól i cukier wsyp w narożnik pojemnika. W mące zrób mały dołek i wsyp do niego ulepszacz i drożdże. Drożdże nie powinny się połączyć z solą i wodą.
Z podanych składników wyjdzie 450 gramowy bochenek chleba. Składniki:
· 130 ml wody
· 2/3 małej łyżki soli
· 1 i ½ dużej łyżki cukru
· ½ dużej łyżki masła
· ½ małej łyżki ulepszaczy
Przygotowanie: W pojemniku umieść wodę, mąkę, masło, mleko w proszku, ulepszacz i suche drożdże. Sól i cukier umieść w wydrążonym w narożniku pojemnika dołku. Dołek nie może być zbyt duży i głęboki, aby drożdże nie połączyły się z wodą i solą.
Z podanych składników upieczesz 450 gramowy chleb. Składniki:
· 2 i ½ dużej łyżki soli
· ¼ małej łyżki cukru
· 1 mała łyżka drożdży
Przygotowanie: Do pojemnika wlej wodę. Dodaj cukier, sól, masło, mąkę, mleko w proszku, ulepszacz i suche drożdże. Sól i cukier umieść w narożniku pojemnika. Wydrąż dołek w mące i umieść tam suche drożdże. Dołek nie może być zbyt duży i głęboki aby drożdże nie dostały się do soli i wody.
heniek.prv1