ęłęóKotlety sojowe po grecku (na zimno)
dla 8 osob!kotlety sojowe (500 gram) sos sojowy lub inne przyprawy do namoczenia kotletów mąka do panierki (np. kukurydziana) olej do smażenia 2 kg. marchwi por (koniecznie!) 2 koncentraty pomidorowe sól pieprz inne przyprawy :
Kotlety sojowe gotujemy (wg. przepisu podanego na opakowaniu) i smażymy obtoczone w mące (najlepiej kukurydzianej). Po ostygnięciu kroimy w plasterki. Marchewkę ucieramy na tarce i gotujemy w małej ilości wody (sos nie może pływać, musi być zbity), dodajemy przeciery pomidorowe, sól, szczyptę pieprzu i inne przyprawy. Wkładamy do jednego naczynia pokrojone kawałki kotletów i zalewamy gęstym sosem. Na zakończenie dorzucamy sporą ilość pokrojonego drobno pora i mieszamy dokładnie wszystkie składniki. ------Na półmiskach lub talerzykach dekorujemy obficie natką pietruszki lub pociętym w krążki porem. Potrawę odstawiamy na kilka godzin i podajemy na zimno
-------------------------------------------
ZlotaLwica-666