Biszkopt:
5 jaj
1 szkl cukru
½ szkl mąki pszennej
½ szkl mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka octu
Po upieczeniu biszkopt przekroić na 2 części.
Pącz:
¾ szkl przegotowanej wody
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka cukru
kilka kropli aromatu waniliowego
Wymieszać i nasączyć biszkopt.
Masa:
1 kostka masła śmietankowego
1 torebka budyniu śmietankowego (bez cukru)
4 żółtka
3 łyżki cukru
1 puszka ananasów
Beza:
4 białka
1 szkl cukru pudru
10 dkg wiórek kokosowych
Ananasy osuszyć, sok wlać do garnka i zagotować. Budyń rozmieszać w ½ szkl wody, wsypać cukier i wlać do wrzącego soku, chwilę gotować (ciągle mieszając) i ostudzić. Masło utrzeć dodając budyń i żółtka. Wymieszać z pokrojonymi w kostkę ananasami. Połową masy przełożyć placki, resztę wyłożyć na górę a na to upieczoną bezę.
kalina745