Tort ananasowy.doc

(21 KB) Pobierz
Tort ananasowy

 

 

Tort ananasowy

 

Biszkopt:

              5 jaj

              1 szkl cukru

              ½ szkl mąki pszennej

              ½ szkl mąki ziemniaczanej

              1 łyżeczka proszku do pieczenia

              1 łyżeczka octu

Po upieczeniu biszkopt przekroić na 2 części.

Pącz:

              ¾ szkl przegotowanej wody

              1 łyżka soku z cytryny

              1 łyżka cukru

              kilka kropli aromatu waniliowego

Wymieszać i nasączyć biszkopt.

Masa:

              1 kostka masła śmietankowego

              1 torebka budyniu śmietankowego (bez cukru)

              4 żółtka

              3 łyżki cukru

              1 puszka ananasów

Beza:

              4 białka

              1 szkl cukru pudru

              10 dkg wiórek kokosowych

             

Ananasy osuszyć, sok wlać do garnka i zagotować. Budyń rozmieszać w ½ szkl wody, wsypać cukier i wlać do wrzącego soku, chwilę gotować (ciągle mieszając) i ostudzić. Masło utrzeć dodając budyń i żółtka. Wymieszać z pokrojonymi w kostkę ananasami. Połową masy przełożyć placki, resztę wyłożyć na górę a na to upieczoną bezę.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin