Niebo w gębie.doc

(21 KB) Pobierz
Niebo w gębie

 

 

 

Niebo w gębie

Ciasto:

·       ½ kg mąki

·       1 szkl cukru

·       7 dkg margaryny Kasi

·       2 jajka

·       4 łyżki mleka

·       1 łyżeczka proszku do pieczenia

·       1 łyżeczka sody

·         ½ kg jabłek (tartych)

Bita śmietana:

·       3 szkl gęstej śmietany

·       15 dkg cukru

·       1 cukier wniliowy

·       do dekoracji: czekolada, orzechy

 

Jajka utrzeć z cukrem, dodać mleko i roztopioną Kasię. Do masy dodać mąkę z proszkiem i sodą i zagnieść. Podzielić na trzy części. Jedną rozwałkować, wyłożyć starte jabłka i przykryć drugą częścią. Pozostałą część upiec oddzielnie.

Śmietanę ubić na sztywno. Połowę śmietany wyłożyć na szarlotkę, przykryć suchym plackiem i na wierzch reszta śmietany. Posypać tartą czekoladą lub siekanymi orzechami.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin