Niebo w gębie
Ciasto:
· ½ kg mąki
· 1 szkl cukru
· 7 dkg margaryny Kasi
· 2 jajka
· 4 łyżki mleka
· 1 łyżeczka proszku do pieczenia
· 1 łyżeczka sody
· ½ kg jabłek (tartych)
Bita śmietana:
· 3 szkl gęstej śmietany
· 15 dkg cukru
· 1 cukier wniliowy
· do dekoracji: czekolada, orzechy
Jajka utrzeć z cukrem, dodać mleko i roztopioną Kasię. Do masy dodać mąkę z proszkiem i sodą i zagnieść. Podzielić na trzy części. Jedną rozwałkować, wyłożyć starte jabłka i przykryć drugą częścią. Pozostałą część upiec oddzielnie.
Śmietanę ubić na sztywno. Połowę śmietany wyłożyć na szarlotkę, przykryć suchym plackiem i na wierzch reszta śmietany. Posypać tartą czekoladą lub siekanymi orzechami.
kalina745